Диригентът Йордан Камджалов прави дебют в София

Диригентът Йордан Камджалов прави дебют в София

Софийската опера покани младия български диригент Йордан Камджалов

Софийската опера покани младия български диригент Йордан Камджалов за премиера на оп.”Мадам Бътерфлай” от Пучини. Спектаклите са на 18, 24 и 26 юни „на открито” – в парка на Военната академия „Г.С.Раковски” в София. Освен това заглавие ще бъде представена и още една премиера – на оп.”Норма” от Белини. В програмата има и балетни постановки, като „Зорба гъркът” на М.Теодоракис, „Жизел” на А.Адам и „Лебедово езеро” на П.И.Чайковски. Всяко лято „Софийската опера и балет” показва едни от най-вълнуващите спектакли от оперната и балетна класика, по традиция в красивия парк на Военната ни академия.
За новите представления на „Мадам Бътерфлай” е избран 30-годишния Йордан Камджалов, за когото това ще е софийски дебют. Камджалов е име, което тепърва ще ни интригува, тъй като неговите успехи извън България стават все повече. Последното признание за младия български диригент дойде съвсем скоро – с назначаването му на поста Генерален музикален директор на Операта в Хайделберг. Позиция, която му позволява да изгражда политиката на предстоящите музикални сезони в репертоара на оперния театър, филхармонията и фестивала в Хайделберг. Това е огромен успех за него, защото бе избран безапелационно сред общо 151 кандидати за поста, сред тях – дори и преподаватели на младия българин. „Йордан Камджалов е изключителен музикант, който е натрупал за своята 30-годишна възраст богат международен опит. Той е харизматичен музикант с изключителен талант” – каза г-н Екарт Вюрцнер, кмет на Хайделберг.
Този най-нов успех за българина не е изненадващ, защото кариерата му до момента предполага развитие и в тази посока. Той бе избран за „Диригент на годината” за 2010та на Radiomagazin „Fazit” /Германия/, сред трима номинирани негови колеги.. Малко по-рано стана лауреат на конкурса „Йорма Панула” 2009 /Финландия/, а на диригентския конкурс „Густав Малер”/2010/ също получи награда. Вече 10 г. Йордан Камджалов живее и работи в Германия, но като диригент пътува често, за да дирижира някои от най-добрите световни оркестри, предстои му да застане на пулта пред Оркестъра на Балтимор /САЩ/, а в Европа много скоро ще има ангажименти с Оркестър Филхармония /в Royal Festival Hall/, с Хелзинкския бароков оркестър и българското мецосопрано Веселина Кацарова и др.
Йордан Камджалов бе гост на Класик ФМ радио в „Музикален момент” с Юра Трошанова. Чуйте какво разказа той за най-новото признание, което му оказа Хайделберг и работата му тук в София върху премиерата на „Мадам Бътерфлай”.