Вера Немирова ще режисира Роберто Аланя

Вера Немирова ще режисира Роберто Аланя

Носителката на „Златно перо” 2015

Носителката на наградата „Златно перо”- 2015г. Вера Немирова ще работи през предстоящия сезон със световноизвестния тенор Роберто Аланя. Това разкри в ефира на Класик ФМ радио българската оперна режисьорка, където получи престижното ежегодно отличие. Той ще изпълни главната роля в операта „Васко да Гама” - първата версия на операта "Африканката" от Джакомо Майербер. Аланя ще си партнира на сцената с френското мецосопрано Софи Кош, грузинското сопрано Нино Мачаидзе и др. Премиерата на спектакъла, режисиран от Немирова, е на 4 октомври 2015г. в Дойче опер- Берлин, а репетициите започват на 25 август.

Това не е единственият ангажимент на изявената българка в световните оперни театри. В последно време тя работи над една модерна опера на композитора Петер Ружичка за живота на поета Фридрих Хьолдерлин, която вече покорява публиката в Операта в Базел. Сюжетът разкрива „къде намираме стиха му и проблематиката на неговата личност в съвременния живот”, заяви Немирова. Тя е първата българка, която представи Вагнеровия цикъл "Пръстенът на нибелунга" в Германия /2007-2012г./. По думите й, тези 5 години са „изключителен шанс да се занимаваш с една тема, която е толкова значима като тази тетралогия. Това е лукс в нашето време, в което краткотрайните неща имат по-голяма значимост, отколкото дългосрочните”.

Вера Немирова е сред най-търсените оперни режисьори в Западна Европа. Тазгодишното й завръщане в България бе на русенска сцена, където постави операта „Катарина Измайлова” на Дмитрий Шостакович – спектакъл, който нейния баща Евгени Немиров режисира преди 50 години. Как уважаваната българска режисьорка описа това съкровено преживяване? С кой изтъкнат диригент тя ще постави операта „Валкюра” през 2017г. и къде? Отговорите на тези и други въпроси ще откриете в звуковия файл, разположен под снимката вляво, от предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми.