Хосе Кура получи високо отличие в Аржентина

Хосе Кура получи високо отличие в Аржентина

Ще представи своя композиция в Прага

Хосе Кура получи най-високото отличие на Сената на Аржентина на официална церемония, която се проведе на 6 юли 2015г. Това е почетното звание „Сенатор Доминго Фаустино Сармиенто”, кръстено на името на известния писател, журналист, политик и общественик, което се връчва от 2004г. на физически или юридически лица от областта на културата, спорта, науката или социалната сфера. През 2006г. титлата получи писателят - хуморист Роберто Фонтанароса, а през 2013г. – над 900 пожарникари от Санта Фе, Буенос Айрес и Ентре Риос за приноса им в борбата с огнените стихии, сполетели град Росарио. Престижното държавно отличие се присъжда на Хосе Кура като „един от най-ярките творци от своето поколение, получил овациите на публиката и критиката в различни части на света, както и за блестящата му кариера, която го отведе до най-високите нива на международната оперна сцена”.

Преди да се отдаде на летен отдих, оперният ас ще вземе участие в оперите „Селска чест” от П.Маскани и „Палячи” от Р.Леонкавало на сцената на Театро Колон в Буенос Айрес. Впоследствие му предстоят гостувания в Пекин /на 9 септември в спектакъла „Самсон и Далила” на националния оперен театър, разположен в града/, както и в Братислава /на 18 септември в операта „Палячи” в Националната опера на Словакия/.

Прочутият тенор и диригент се изявява и като композитор. Ето защо той се подготвя за първото представяне на най-новото си произведение - оркестровата версия на „Ако умра, съхранете ме!“ - пиеса по мотиви от творчеството на чилийския поет Пабло Неруда. Музикални анализатори твърдят, че има нещо общо между Хосе Кура и любимия му автор- и двамата са родени в Южна Америка, те са културни посланници на своя континент, и двамата имат специална връзка с Чехия. Нобеловият лауреат за литература от 1971г., чието истинско име е Рикардо Елиесер Нефтали Рейес Басоалто, избира псевдонима си Пабло Неруда в чест на чешкия поет Ян Неруда. Световноизвестният оперен изпълнител се вдъхновява за творбата от неговите „100 сонета за любовта”. От друга страна, Хосе Кура е „Артист ин резиденс” на Пражкия симфоничен оркестър, който ще поднесе музикалния съпровод на премиерата под палката на финландския диригент Пиетари Инкинен. Първото изпълнение предстои на 7 и 8 октомври 2015г. в зала „Сметана” в Общинския дом на Прага.
Автор:Георги Митов