Растат приходите на Ковънт Гардън

Растат приходите на Ковънт Гардън

Рекорден брой посетители

Рекорден брой посетители и ръст на приходите с 12% - това е равносметката на Ковънт Гардън за отминалия сезон. Според годишния отчет, Кралският оперен театър е привлякъл 1,5 млн. зрители, като 774 000 са влезли в неговите зали, а 747 000 са гледали постановките, излъчвани в повече от 400 избрани киносалони по света /вкл. и в България/. Печалбата на Ковънт Гардън достигна 125,2 млн. британски лири (около 176,2 млн. евро). Сумите, събрани от билети, са се увеличили двойно, а набирането на допълнителни средства от спонсори и дарители – само с 10 % , но те съставляват 56% от общия размер на приходите./ Arts Council England е предоставил само с 1% по-малко субсидии./

Установено е повишаване на разходите с 8%, като 77,9 млн. британски лири са похарчени за организацията на спектакли, образователни и информационни проекти. В отчета на Ковънт Гардън са отбелязани 26 нови заглавия и 543 спектакъла, които се играят пред публика при 97% запълване на местата в залата. Според главният изпълнителен директор Алекс Биърд, цитиран от The Stage, резултатите показват „значителен напредък”. Той побърза да уточни, че продължава натиска за „по-устойчиво управление на ресурсите в изключително предизвикателната финансова среда”. По думите му, „ние успяхме да балансираме разчетите, да привлечем аудитория и да разработим дългосрочна визия и устойчив план за следващите години”.

На 4 юли 2015г. в Ковънт Гардън беше представено последното представление за сезона на операта „Травиата” от Джузепе Верди. В ролята на Виолета Валери се превъплъщава българското сопрано Соня Йончева, а на диригентският пулт се качи Марк Минковски. През следващия сезон на престижния оперен театър тя е поканена да играе в операта „Кармен” от Жорж Бизе, където ще влезе в образа на Микаела. До момента в Ковънт Гардън Йончева е изпълнявала партиите на Мюзета от операта „Бохеми” на Пучини и Маргарита от операта „Фауст” на Гуно.