Зорница Иларионова покори публиката в Швейцария

Зорница Иларионова покори публиката в Швейцария

В присъствието на българския посланик там

Младата цигуларка Зорница Иларионова покори публиката в Интерлакен - един най-изисканите планински курорти в Швейцария, след като на 25 юни изнесе рецитал в клавирен съпровод на Барбара Ушинска. Събитието е част от провеждащия се майсторски клас на световноизвестния цигулков педагог проф. Захар Брон /от 21 юни до 3 юли 2015г./, при когото българката се обучава във Висшето музикално училище „Кралица София“ в Мадрид.

По време на музикалната вечер прозвучаха Соната за пиано и цигулка в си бемол мажор от В.А.Моцарт, Адажио и фуга из Соната за соло цигулка №.1 от Й.С.Бах, Каприз № 17 от Н.Паганини и Каприз във форма на валс от Сен-Санс - Изаи. Вълнуващата програма, виртуозно изпълнена от талантливата българка, премина с огромен успех и предизвика положителни отзиви в местната преса. В публикация, озаглавена „Вълшебната игра на цигулката”, швейцарското издание „Юнгфрау Цайтунг” публикува следния коментар: „Със своите перфектни интерпретации тя омагьоса разнородната публика, която се оказа многобройна, въпреки късното оповестяване на концерта”.

Проявата, организирана от Zakhar Bron Agency, се проведе в присъствието на Н.Пр. д-р Меглена Плугчиева, посланик на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн. Тя изрази гордостта си от успеха на Зорница Иларионова и я покани да изнесе концерт-рецитал в Посолството на България в Берн през декември 2015г. Месец по-рано в швейцарския град Базел 22-годишната цигуларка ще свири отново с Барбара Ушинска, която споделя: „Толкова е приятно да се свири с нея и е толкова хубаво да срещаш таланти, които музицират толкова красиво и естествено - рядкост са в днешно време!".

В календара на Зорница Иларионова следва гостуване във Виена, където е избрана за млад преподавател в Workshop Vienna 2015. Възпитаничката на Благородна Танева и на проф. Брон ще има срещи с бъдещи таланти, на които ще предаде част от своя опит и знания. Инициативата е организирана от цигуларката Мария Рамълчанова и пианистът Мартин Иванов.

Припомняме ви, че неотдавна Зорница Иларионова впечатли българската публика с ярката си изява в камерния концерт от програмата на Европейския музикален фестивал, където свири на една сцена с пианиста Асен Танчев. При последното си гостуване в студиото на Класик ФМ тя отбеляза, че „България има много ценни хора, които заслужават подкрепа“.