Затварят Операта в Сидни

Затварят Операта в Сидни

Кои са причините?

Операта в Сидни ще бъде частично затворена от май до декември 2017г. , поради което спектаклите на оперната и балетната трупа на Австралия трябва да бъдат преместени. Причината е ремонт на залата, която носи името на Джоан Съдърланд и разполага с 1500 места. Общата сума, предвидена за тази цел, възлиза на 150 млн.долара. Сценичната техника ще бъде изцяло обновена, като за целта са заделени 45 милиона щатски долара. Предстои да бъде осъвременено цялото пространство около сцената, като ще бъде повдигнато нивото на оркестрината.

„Проектът ще доведе до планиране и реорганизация”, обяви пред австралийските медии директорката на оперния театър Луиз Херън. „Можем да работим и при тези нови условия”, уверява тя, но не разкри дали 7-месечния ремонт може да доведе до загуба на работни места. Според Херън оборудването на Операта в Сидни може да се сравни с това на ретро-автомобил от 60-те години на миналия век. „Тази кола е работила повече от 40 години и двигателят й не може да работи повече. Планираме да го заменим само от гледна точка на надеждността, за да сме сигурни, че ще продължи да функционира”, коментира директорката.

Междувременно стана ясно, че на 26, 27 и 29 юни в концертната зала на Операта в Сидни ще се изяви световноизвестният музикант Гил Шахам, който ще изпълни Цигулковия концерт на Самюел Барбър. Съпроводът ще бъде на Симфоничния оркестър на Сидни под диригентството на Брамуел Тови. Гил Шахам ще свири и със своята съпруга Адел Антъни на 3 и 4 юли, като в програмата им е посветена на творчеството на Йохан Себастиан Бах.