Оркестърът на Харвард се представи в Куба

Оркестърът на Харвард се представи в Куба

Наскоро симфоничният оркестър ‘The Harvard-RadCliffe’ получи бурни овации

Наскоро симфоничният оркестър ‘The Harvard-RadCliffe’ получи бурни овации по време на концерта си в театър Ла Каридад (на снимката) в град Санта Клара, разположен на 280 километра източно от Хавана. Младите музиканти представиха Симфония № 9 „Из новия свят” от Антонин Дворжак, създадена през 1893г. в САЩ. Впоследствие оркестрантите се присъединиха към камерния оркестър „Консиерто Сур” от град Сиенфуегос, за да изпълнят заедно „Кубинска увертюра” от Джордж Гершуин, написана през 1932г.
Диригентът Федерико Кортезе оцени като ”фантастичен” този културен и музикален обмен и разкри огромната роля на този вид прояви за  духовното обогатяване на двете държави. Той припомни, че инструменталната формация към Университета Харвард е основана през 1808г. По това време, както и днес, оркестърът е съставен от студенти- възпитаници на ВУЗ-а. Музикантите са участвали в турнета в Мексико (1962г.), Канада (1972г. и 2004г.), Италия (1994г.), Бразилия (2000г.) и Южна Корея (2008г.) и др.
Припомняме, че културните връзки между САЩ и Куба се подобриха по време на мандата на президента Обама. Той взе решение и да направи възможно по-свободен режимът на пътуванията до Острова на свободата. Ученици, студенти и преподаватели, журналисти, членове на религиозни организации са само част от групите, които имат подобна привилегия. Според кубинският зам.министър на културата Фернандо Рохас обаче „все още не са премахнати всички ограничения, въпреки направените стъпки в тази посока”.