Макс Рихтер написа музика за сън

Макс Рихтер написа музика за сън

Премиерата ще се състои в Берлин

Вече няма защо да се притеснявате, че се унасяте в сън, докато слушате класическа музика. Причината е, че Макс Рихтер създаде специално произведение за тази цел. Съвременният класически композитор написа „8-часова приспивна песен”, която ценителите могат да слушат от леглата си. Произведението на британския музикант с немски произход е озаглавено ”Sleep” и има подзаглавие „Приспивна мелодия за един френетичен свят”. Премиерата ще се състои през септември 2015г. в Берлин. Творбата ще бъде изпълнена от полунощ до 8 сутринта, като цялата публика ще бъде разположена на легла. Очаква се това да бъде най-дългото произведение в света на класическата музика, написано за пиано, струнни, вокали и електронни инструменти.

Идеята на Макс Рихтер е творбата „да бъде изслушана по време на сън”. За целта 49-годишният композитор работи с американския невролог Дейвид Игълмен. По неговия роман ”Sum: Forty Tales from the Afterlives” Рихтер вече постави камерна опера през 2011г. , като по това време достигна до първите си заключения за функциите на човешкия мозък. „Това е истински експеримент, с който ще се опитам да разбера как ние преживяваме музиката в различни състояния на съзнанието”, обяснява композитора пред британския вестник ”The Telegraph”. Едночасова адаптация на произведението ”Sleep”, предназначена за обичайния начин на слушане, ще бъде издадена на 4 септември под знака на Дойче грамофон.

Макс Рихтер изучава пиано и композиция в Университета на Единбург, Кралската музикална академия, а във Флоренция му преподава италианския композитор Лучано Берио. Автор е на класически произведения, опери, балети, музика за филмови, театрални и телевизионни продукции. През 2008г. той става Европейски композитор на годината и е номиниран за Музикалната награда на Франция, а през 2013г. получава наградата „ECHO Klassik” за неговите композиции, създадени по мотиви от „Годишните времена” на Антонио Вивалди /този запис се появява през 2014г. в каталога на Дойче грамофон/.