Започва Икономическия форум за Югоизточна Европа в София

Започва Икономическия форум за Югоизточна Европа в София

18 и 19 юни 2015г.

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси г-жа Меглена Кунева ще даде старт на Икономическия форум за Югоизточна Европа на 18 юни 2015 (четвъртък) в 16:30 часа в хотел „Маринела” София. В официалното откриване ще вземат участие българският министър на икономиката, г-н Божидар Лукарски и зам-министърът на съобщенията и транспорта на Босна и Херцеговина, г-н Саша Далипагич. Сред участниците в откриващата събитието церемония ще бъдат и ръководителят на представителството на ЕК в България, г-н Огнян Златев, изпълнителният директор на Банка Пиреос, г-н Атанасиос Куцопулос, и.д. изпълнителният директор на Световната асоциация на агенциите за насърчаване на инвестициите, г-н Исмаил Ершахин.

Икономическият форум за Югоизточна Европа ще започне още сутринта с няколко предварителни мини събития, фокусирани върху България. Кръглата маса на Световната банка започва в 10:00 часа и е озаглавена „Правна рамка за растеж и заетост в България”. Ще бъдат обсъдени както стимулите за развиване на бизнес и създаване на работни места в България, така и пречките пред компаниите. Участниците в дискусията ще имат възможност да дадат мнението си по темата чрез гласуване в реално време.

За 14:30 ч. е насрочена Кръглата маса „Реформиране на болниците – важна част от здравната реформа в България”, организирана от Националната пациентска организация с подкрепата на Специализирана комисия „Здравеопазване“ към Германо-Българска индустриално-търговска камара. В дискусията ще вземат участие министърът на здравеопазването Д-р Петър Москов и г-н Жак дьо Таф, председател на УС на Healthcare Belgium – един от най-големите специалисти в областта на здравната система в Белгия. Основен акцент в дискусията ще е докладът „Лечебните заведения за болнична помощ. Финансов доклад 2006 – 2013 г.”, изготвен от консултантска къща „Симбула.

За първия ден на събитието са предвидени още няколко интересни дискусии: Ще бъдат представени възможностите за бизнеса, които предоставя Инвестиционния план „Юнкер”. В кръглата маса ще вземат участие вицепремиерът Кунева, регионалният директор на Европейската инвестиционна банка (основната финансова институция, която ще обслужва Плана „Юнкер”) и Представителството на ЕК в България. Разработване на високи технологии и ИКТ продукти в ЮИЕ е друга гореща тема, която ще бъде представена в партньорство с Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

За втория ден на форума са предвидени две политически кръгли маси. Първата е на министрите на икономиката от региона в рамките на българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Втората - на агенциите за насърчаване на инвестициите от региона.

Промяна на градската среда в интелигентен град (smart city) е тема, за която тепърва ще се говори. В дискусията по време на форума ще вземат участие представители на Европейската комисия (от Брюксел) и на ИТ компанията Телелинк. Ще бъдат презентирани проекти на Пловдив и Солун.

Още една кръгла маса, посветена на реформата в здравеопазването, се очаква да привлече интереса на специалистите от здравния сектор през втория ден. Домакин на дискусията „Здраве за икономически растеж. Клиничните проучвания като стратегически приоритет” е Българската асоциация за клинични проучвания. В рамките на панела ще бъде представен доклад на KPMG за състоянието на клиничните изпитания в България. Ще бъдат обсъдени ползите за здравната система, медицинските специалисти и пациентите от инвестиране в клинични проучвания. Националната компания Индустриални зони е домакин на кръглата маса, посветена на развитието на свободните и специалните икономически зони в Югоизточна Европа. 

В програмата през втория ден са две събития за създаване на контакти:
Balkan Trade Bridge е международно събитие за осъществяване на контакти. Представлява предварително организирани бизнес срещи между Изпълнителните директори/ Мениджъри Покупки на големи международни компании (купувачи) и доставчици и производители на продукти и услуги (доставчици) от България и региона. Официален партньор на събитието е Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.

Let’s be partners е събитие за създаването на контакти с потенциални партньори по международни проекти през новия програмен период. На едно място ще се съберат представители на потенциални бенефициенти с интерес за разработване на европейски проекти и намиране на партньори от цяла Европа. Във фокус са програмите: „България-Сърбия”, „ДУНАВ”, „ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА”, „Балкани – Средиземно море” и „АДРИОН”. След като бъдат представени новите програми, участниците ще бъдат разделени на пет групи (по една за всяка програма) и ще могат да разменят идеи и контакти с потенциални партньори от съответната група.

Участието във форума е само с предварителна регистрация. По изключение се допуска и регистрация на място. Официални партньори на тазгодишното издание са Министерството на икономиката, Представителството на Европейската комисия в България, Световната банка, Българската агенция за инвестиции, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Класик ФМ , заедно с радиостанциите N-Joy, Джаз ФМ и Z-Rock от bTV Media Group, сме сред медийните партньори.

Вижте пълната програма на Икономическия форум за Югоизточна Европа ТУК