Започва ХІV Международен конкурс „Чайковски”

Започва ХІV Международен конкурс „Чайковски”

Един от най-престижните музикални конкурси в света започва

Един от най-престижните музикални конкурси в света започва  – Международният конкурс на името на П.И.Чайковски. Той се провежда на всеки четири години, а през 2011г. ще се съзтезават 122-ма изпълнители в категориите: пиано, цигулка, виолончело и пеене. В журито са поканени някои световни звезди – Валерий Гергиев, Юрий Башмет, Пласидо Доминго, Анна Нетребко, Ван Клайбърн и Денис Мацуев  /сред тях има и лауреати от минали издания на конкурса /. Новото тази година е, че прослушванията ще бъдат на две места – в градовете Москва и Санкт Петербург. В руската столица музикантите ще се представят в ремонтираната Голяма зала на Консерваторията. Генералният директор Ричард Родзински /американски импресарио/ вече съобщи, че участниците идват от близо 30 страни и представляват внушителното число от 600 човека. „Нашата цел не бе количеството, а качеството” – каза още той. „Защото всеки, когото изберем, трябва да отговаря потенциално на голямата награда. Само два месеца по-късно победителят вече ще има сериозен ангажимент: концерт с Лондонския симфоничен оркестър.”
Кандидатите в четирите категории ще се явяват в три кръга, а финалистите ще бъдат едва 23-ма. Журито тази година не е съставено от преподаватели, както преди, а от майстори на сценичното изкуство, като Юрий Башмет, Кшищоф Пендерецки, Ван Клайбърн /победителят от Първия конкурс „Чайковски” през 1958г./. Пианистът Денис Мацуев, който стана лауреат на ХІ-то издание, се обърна със следните думи към тазгодишните участници: „Искам да пожелая на всички по никакъв начин да не се притесняват. И нека бъдат с мисълта, че онези, които ги слушат, също са музиканти и също като тях - свирят пред публика!”
Тази година в състезанието има много „за първи път”. За първи път конкурса ще се провежда в два града – пианистите и виолончелистите ще се съревновават в столицата, а цигуларите и певците – в Санкт Петербург. Първите 17 дни ще бъдат показвани и в интернет, за да може целият свят да види и чуе изпълненията. За тази новост в организацията на конкурса Моли Макбрайд /продуцент на web-страницата на конкурса/ каза: «Това ще бъде фантастично! Ние ще покажем не само изпълненията пред журито, но и самите репетиции, живота зад кулисите, както и архивни записи. Всеки ден - по 11 часа!»
За първи път в историята на конкурса на победителя е гарантирано изпълнение в най-добрите концертни зали по света – в график за следващите три години напред. Така например през октомври 2011г. „Карнеги хол” в Ню Йорк ще очаква някой от лауреатите, а през май 2012г. – „Концертхаус” в Берлин. Следват реномираните зали във Франция, Италия, Полша, Япония и голямо турне из градовете на Русия. И всичко това е като допълнение към наградния фонд, който възлиза на 350 хиляди евро.