Почина Валтер Велер

Почина Валтер Велер

На 75 години

Австрийският цигулар и диригент Валтер Велер почина на 75-годишна възраст. „Виенският маестро“, както често го наричаха, изгуби тежката си битка с рака. Първите си уроци по цигулка получава от своя баща още на 6 години. По-късно е приет във Виенската музикална академия. На 17-годишна възраст постъпва в състава на Виенската филхармония, а 5 години по-късно става най-младият концертмайстор в историята на елитния музикален състав. В периода 1958-1969г. създава струнен квартет заедно със свои колеги от оркестъра и записва разнообразен репертоар, част от който е отличен с Грами.

Диригентската кариера на Валтер Велер започва през 1966г., когато застава на пулта на Виенските филхармоници, като заменя Карл Бьом и Йозеф Крипс. През 1969г. сключва дългосрочен договор с Виенската щатсопер, но се появява и на пулта на Виенската народна опера (Wiener Volskoper). Велер дирижира и в престижни оперни театри в Германия, Великобритания, Италия и др. Кариерата му продължава на пулта на различни оркестри, с които осъществява редица звукозаписни проекти: всички симфонии и клавирни концерти на Бетовен (със солист Джон Лил и съпровод на Симфоничния оркестър на Бирмингам), всички симфонии на Прокофиев и Рахманинов, както и произведения на Дюка и Шостакович (с Лондонски симфоничен оркестър, Лондонската филхармония и Оркестъра на Романска Швейцария). Работил е като гост-диригент на Националния оркестър на Испания и Оркестъра на Валенсия, а като главен диригент с Кралския филхармоничен оркестър, Оркестър Филхармония, Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул и Кралския шотландски национален оркестър и др. Последният музикален състав напуска през 1996г., като за своите заслуги Шотландската национална банка изобразява неговия лик на специална банкнота с номинал от 50 британски паунда.

На 22 декември 1998г. той получава Големият сребърен кръст за заслуги към Република Австрия, който е бил присъждан на диригенти като Йозеф Крипс и Херберт фон Караян. В списъка с отличия на Валтер Велер откриваме Златен медал „Бетовен”, който получава от „Бетовеновото общество” във Виена, Златен медал на честта за извънредни професионални дейности, връчван от Американския биографичен институт, както и Златен медал за „Изключителни личности на 20 век”, присъден от Международния биографичен център в Кеймбридж, Великобритания.