Правнучката на Вагнер - отстранена от Байройт

Правнучката на Вагнер - отстранена от Байройт

Ева Вагнер-Паские

Ева Вагнер-Паские, която е правнучка на композитора Рихард Вагнер, е отстранена от борда на директорите на Фестивала в Байройт, като е лишена от всякакви правомощия по отношение на организацията на събитието. Това става ясно от писмо на ръководството на феста, изпратено до нейния адвокат Петер Рау. В текста се посочва, че 70-годишната Вагнер-Паские „вече не носи отговорност за решенията, които се отнасят до бъдещето на фестивала, и има забрана за присъствието й на репетициите”.

Неблагоприятното стечение на обстоятелствата получи редици критики от музикалния свят. По думите на израело-аржентинския пианист и диригент Даниел Баренбойм този акт е „унизителен и нечовешки”. Братовчедката на Ева, Нике Вагнер, отбелязва, че „трябва да се предприемат правни действия”. Мерките, взети от Катарина Вагнер и останалите членове на управителния съвет на фестивала, се дължат на един диригентски каприз, твърди публикация в немския ежедневник „Зюдойче цайтунг”. Мълвата гласи, че маестро Кристиян Тилеман, който е близък сътрудник на 37-годишната Катарина, е заявил, че „няма да вдигне диригентската си палка докато Ева Вагнер-Паские все още е на върха”. Според адвокат Рау, „има много индикации, че Тилеман е заинтересован от това моя клиент да стои далеч от репетиционния процес.”Немският диригент отрича подобни твърдения. Засега от ръководството на Фестивала в Байройт се въздържат от всякакви коментари.

Припомняме, че през 1876г. Рихард Вагнер основава музикалния фестивал в Байройт и от тогава мениждмънта му се предава на различни членове на фамилията. През 2008г. Ева Вагнер-Паские застава начело на борда на директорите на престижния културен форум, като управлява заедно със сестра си Катарина Вагнер.