Музиката на Верди понижава кръвното налягане

Музиката на Верди понижава кръвното налягане

Ново проучване

Музиката може да се използва за лечение на сърдечно-съдови заболявания, установиха наскоро учени от Оксфорд. Техните опити показват, че някои звуци могат да предизвикат промени в кръвното налягане. В експеримента са включени хора, които слушат различни музикални стилове, като е направен анализ на нивата на пулса и кръвното налягане, както и цялостната им физическа реакция. Резултатите показват, че различното музикално темпо оказва коренно различно въздействие върху реакциите на сърцето. Изследователите установили, че слушането на повтарящ се 10-секунден ритъм, особено в произведения на италианския композитор Джузепе Верди, води до значително намаляване на кръвното налягане.

Кардиологът проф. Питър Слейт се занимава от 20 години с изследвания , свързани с музиката и е ръководител на научния екип. "Музиката вече се използва като успокояваща терапия, но тя остава независима от контролираните проучвания върху нейната ефективност”, отбелязва той. "Нашето изследване е насочено към по-доброто разбиране за това как музиката и конкретната ритмика могат да повлияят на сърцето и кръвоносните съдове", подчертава ученият.

Проф. Джеръми Пиърсън, който е член на ръководството на Британската фондация за сърцето, изисква по-голяма категоричност. „Необходими са повече солидни доказателства за ефекта на музиката, преди да видим дали кардиолозите ще имат право да ни предписват 30 минути музика на ден от Вивалди или от Верди”, коментира той.

Изследователите от Оксфорд са част от световната научна общественост, която се занимава с взаимните връзки между музиката и кръвното налягане. Такъв е екипът на университета във Флоренция, които през 2008г. откри, че музиката понижава кръвното наляагне без употребата на лекарствата. Четири години по-късно учените от университета в Аризона, САЩ доказаха стабилизиращия й ефект, а техните колеги от Осака (Япония) са категорични, че съществени резултати се постигат след 3 месеца на ежедневно приложение на метода.