Конлън става главен диригент в Торино

Конлън става главен диригент в Торино

Първият американец на поста

Джеймс Конлън е новият главен диригент на Националния симфоничен оркестър на РАЙ в Торино, Италия, съобщават от ръководството на състава. 65-годишният маестро ще започне работа в началото на сезон 2016-2017г. Той е първият американски диригент, който заема тази длъжност в италианския оркестър. Негов предшественик бе словашкия диригент Юрай Валчуха. В изявление за медиите Конлън заяви: „През последните пет години съм бил гост-диригент на оркестъра. Приех поканата с огромно удоволствие. Ентусиазиран съм от възможността редовно да работя с тези музиканти”.

Ангажиментите му в Торино ще бъдат да дирижира различни програми в рамките на осем седмици от концертния сезон, включително турнета, записи, концертни версии на опери, както и хорови произведения. Новите отговорности едва ли ще повлияят на задълженията му като музикален директор на Операта в Лос Анджелис. Той се присъедини към екипа на престижния оперен театър в началото на сезон 2006-2007г., като зае мястото на диригента Кент Нагано. През 2013г. Конлон получи подновяване на договора, с което остава на поста до края на сезон 2017-2018г.

В кариерата на Джеймс Конлън настъпват редица промени. Диригентът приключва работата си като музикален директор на Фестивала „Равиния” в Чикаго, където договорът му изтича в края на летния сезон. През 2016г. Конлън ще се оттегли от аналогичния си пост във Майския фестивал на Синсинати. Маестрото, роден в Ню Йорк, е бил главен диригент на престижни музикални институции като Ротердамската филхармония (1983–1991), Оркестъра на Кьолнската опера (1989–2002) и Оркестъра на Парижката опера (1995–2004).