Ланг Ланг стана почетен доктор в САЩ

Ланг Ланг стана почетен доктор в САЩ

Подкрепя кампания срещу търговците на слонова кост

След като през 2014г. получи званието в Университета на Бирмингам, Великобритания, Ланг Ланг стана почетен доктор по изкуствата и в САЩ. Това стана на официална церемония на Нюйоркския университет, проведена на Yankee Stadium, който се намира в предградието Бронкс. Събитието бе отбелязано по повод 183 години от създаването на висшето учебно заведение. „Това е невероятна чест за мен и се чувствам благодарен. Честито и на всички студенти от випуск 2015г, които завършват!”, написа китайският пианист в профила си в социалната мрежа Фейсбук. Освен него, престижното звание получиха математикът Петер Д.Лакс, физикът Ян Томас Вилчек и политикът Граса Симбине Машел.

Междувременно стана ясно, че Ланг Ланг се обяви в подкрепа на кампанията ”Bring No Ivory Home”/„Не носи слонова кост у дома”/. Така той стана част от стотиците пътешественици, които положиха подписите си и направиха снимки в знак на протест срещу обработката и продажбата на слонова кост. В периода 2010-2012г. около 100 000 слона са били убити в Африка заради техните бивни. Броят на слоновете в Танзания е намаляло с 60% между 2009г. и 2014г. „Купуването на слонова кост в чужбина и донасянето й в Китай не предотвратява бракониерството на слоновете, а противоречи на закона, нарушава екологичното равновесие и представлява риск за сигурността”, заяви музикантът. По думите му, всеки трябва да се ангажира с опазването на огромните животни, като не се сдобива с изделия от слонова кост и като подкрепя усилията на китайските митнически власти и организациите, партниращи на кампанията.

Ланг Ланг продължава със своите концертни изяви през лятото на 2015г. Той ще изнесе поредица от рецитали в Майорка, Испания (25 юни), Милано, Италия (30 юни), Каркасон, Франция (9 юли), Единбург, Шотландия (21 август).