Белтанго: „След концерта ни ще затанцувате танго”

Белтанго: „След концерта ни ще затанцувате танго”

На 5 юни в зала „България”

„Елате, релаксирайте, порадвайте се и след концерта ни със сигурност ще започнете да танцувате танго”. Това обеща бандонеонистът Александър Николич от ансамбъл „Белтанго” в ефира на Класик ФМ радио. На 5 юни от 19.30ч. в столичната зала „България” сръбските музиканти ще представят проекта си „Белтанго Симфонико”, в който публиката ще чуе красиво съчетание на класическия звук с типичното танго. На сцената ще партнира AGBU Sofia Chamber Orchestra под диригентската палка на Бедрос Папазян. Емоциите и страстта на тангото ще разкрият професионалните танцьори Даниел Аранда от Аржентина и Анатина Люк от Швейцария. „Те са едни от най-добрите танго танцьори от новото поколение и са подготвили специални хореографии за този концерт”, споделя Александър Николич. Той отбеляза, че през последните 4 години ансамбъл „Белтанго” е участвал на Международния танго фестивал в Берлин, както и на тези в Цюрих и Рим. През 2014г. музикалната формация издава последния си албум ”Teatro del Alma” /„Театър за душата”/, като част от произведенията в него ще прозвучат за първи път на предстоящия концерт в София.

Александър Николич е първият и единствен активно работещ бандонеонист в Сърбия. Той е основател не само на ансамбъл „Белтанго”, но и на Белградската танго асоциация, а също така работи като артистичен директор на Международния танго фестивал в Белград. Започва да свири на обикновен акордеон, но скоро разбира, че тангото не може без истинския звук на бандонеона. „Ако свирите много, един бандонеон не е достатъчен. Това са доста крехки и чупливи инструменти и винаги може да им се случи нещо – дори да се развалят по време на концерт”, посочва Николич. „За концерта в София ще взема два бандонеона – просто така, за всеки случай. Един от моите инструменти открих в Япония, а останалите в Испания, Аржентина и Германия, като те са били собственост на колекционери. А когато някой ме пита за цената на този инструмент, винаги казвам, че това е все едно да попитам колко струват ключовете от вашия дом”, добави сръбския бандонеонист в предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми.

Александър Николич описа тангото като нещо лично. „Ти започваш да опознаваш себе си по-добре, ако танцуваш танго, ако слушаш танго, ако свириш танго. Това е начин на живот, начин на общуване”. Какво още разказа музикантът за своята преподавателска работа и за предстоящите звукозаписни проекти, както и за мястото на тангото в културния живот на Сърбия, чуйте в звуковите файлове под снимката вляво.