700 000 деца вече в “Ел Система”

700 000 деца вече в “Ел Система”

Във Венецуела

Мечтата на маестро Хосе Антонио Абреу е на път да се сбъдне в пълния си блясък - все повече млади хора се включват в неговия социален, педагогически и артистичен модел “Ел Система”. Причината за това са данните, изнесени в навечерието на Денят Във Венецуела на детето /1 юни/ лично от венецуелския президент Николас Мадуро. По думите му, вече 700 000 деца са станали част от Националната система на детските и младежки хорове и оркестри на Венецуела. Новината се появява в навечерието на 40-тата годишнина от съществуването на тази инициатива, в която чрез музикално образование и възпитание децата превъзмогват успешно бедността, нищетата и липсата на реализация. Към момента 416 са големите образователни центрове на територията на Венецуела, а 1340 са разположени в най-отдалечените краища на страната. Управляващият орган е Музикалната фондация “Симон Боливар” към Министерството на народната власт на президентството и мониторинга на правителственото управление на Боливарска република Венецуела. Целта, която предстои да бъде постигната, е през 2019г. един милион деца и младежи да станат част от “Ел Система”, а общият брой на преподавателите, музикалните педагози и специалисти по хорово изкуство да достигне 8929 души.

“Ел Система” отдавна е прескочила границите на родината си. Аналогични модели вече се появиха в 20 държави зад Океана, 10 страни в Европа /сред които Великобритания, Франция, Испания и др./ 6 държави в Азия /сред които Япония, Индия и др./, 7 страни в Африка, а също и в Австралия и Нова Зеландия.

Следващата стъпка на развитие на “Ел Система” е лютиерството. В Лос Чорос – един от жилищните комплекси на Каракас вече работи първото ателие по изработване и поправка на музикални инструменти, което е част от грандиозния проект за създаване на цяла фабрика за инструменти и аксесоари. По този начин децата ще могат да попаднат в изкуството на лютиерите и ще изучат отблизо техния занаят. Венецуелският министър на образованието Ектор Родригес посети ателието в Лос Чорос и разгледа процеса на работа, свързан със струнните, дървените духови и медните инструменти. Специална демонстрация бе направена за начина на изработване на арфа и на традиционната венецуелска китара “куатро”.
Автор: Георги Митов