Рюкя: „Финансирането на фестивалите в България се дължи на късмет”

Рюкя: „Финансирането на фестивалите в България се дължи на късмет”

25 български фестивала със сертификат за европейско качество

„Финансирането на фестивалите в България често се обосновава на късмет, тъй като няма ясни и точни критерии, които обозначават кой фестивал заслужава да получава подобно финансиране”. Това каза в предаването „Сутрешно кафе с Геми” генералният мениджър на Норвежката фестивална асоциация /НФА/ Андерш Рюкя. „До голяма степен фестивалите не са разпознати като важен двигател с културно и икономическо значение, каквито в действителност са”, добави той. „Можем да предложим на българското правителство ясни, прозрачни ичестни критерии, по които да се оценяват фестивалите за в бъдеще”, сподели Рюкя в ефира на Класик ФМ радио. По думите му, през ноември 2015г. ще бъде представен окончателният вариант на „Бяла книга" с препоръки за реформа на културните политики на местно и национално ниво. „Фестивалите, които са в добро сътрудничество с администрацията на града, „водят до много високи приходи не само по отношение на потребление на културни продукти, но и на всякаква друга принадена стойност”, подчерта Андерш Рюкя.

Междувременно стана ясно, че 25 български фестивала получиха лейбъла „Европейски фестивал“ за 2015/2016 г.- официално признание за европейско качество. Те успешно преминаха през два трудни етапа на оценяване от българско, а след това и международно независимо жури, част от проект „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“(ЕФФЕ). Като част от новата интернационална фестивална платформа, българските фестивали ще имат възможността да се свържат с фестивали, свързани с изкуствата и общностите около тях, да осъществят международни колаборации, да представят българската култура по света и др. В списъка попаднаха „Европейски музикален фестивал“ и Sofia Jazz Peak, които станаха част от голямото европейско семейство на форуми с дългогодишни традиции като фестивалите в Берлин, Екс ан Прованс, Залцбург и др. От България в списъка са включени също „Варненско лято“, „Мартенски музикални дни“, „Аполония“ и др.

Според Андерш Рюкя „ЕФФЕ има амбицията да финансира най-добрите фестивали в Европа”. Генералният мениджър на Норвежката фестивална асоциация смята, че „ЕФФЕ е начин фестивалите да получат признание на високо ниво, както и е добра платформа за рекламиране в самите страни и в Европа.” Общо 761 фестивала от 31 държави се превръщат в първото поколение фестивали, носители на знака на ЕФФЕ. Отличените български фестивали ще бъдат включени в международен фестивален гайд, който ще бъде достъпен както онлайн, така и като печатно издание-наръчник, което ще бъде публикувано това лято. Те ще получат знака на ЕФФЕ на специална церемония в Брюксел през септември 2015г.