Баренбойм създаде нов роял

Баренбойм създаде нов роял

За 4000 часа

Даниел Баренбойм представи нов роял снощи в Royal Festival Hall в Лондон. Уникатът е създаден благодарение на сътрудничеството на израело-аржентинския диригент и пианист с белгийския производител на музикални инструменти Крис Маене и с подкрепата на прочутата компания „Стейнуей и синове”. Роялът ще носи офицалното име „Баренбойм-Маене”. Звукът е „много по-прозрачен и радикално различен”, счита 72-годишният музикант. Той споделя, че „това пиано е една нова алтернатива на звука и те кара да мислиш повече за употребата на педала”.

През септември 2011г. по време на посещението си в италианския град Сиена, той получава възможността да свири на пианото на унгарския композитор Ференц Лист, което наскоро е било реставрирано там. Именно това дава вдъхновение на Даниел Баренбойм да работи по създаването на роял, който да съчетава звученето от миналото и технологичния напредък на съвремието. „Топлината и характеристиките на тоновете при такива инструменти се различава от досегашните представи за пианото. Исках да комбинирам едновременно мощта и финния звук, външния блясък и вътрешната модерна технология”, обяснява световноизвестният маестро.

С новия инструмент Баренбойм откри цикъла от четири концерта с произведения на австрийския композитор Франц Шуберт. „От 6 седмици репетирам с това пиано, но още не съм свикнал. Обикновено се приспособявам бързо, но в случая е различно”, разкрива музикантът. За конструирането на този роял са били необходими 18 месеца и са били изразходвани над 4000 часа труд. Все още „Баренбойм-Маене” не е пуснат в продажба, нито се посочва конкретната му цена, но по думите на търговски експерти, тя би била между 300 000 и 450 000 евро, двойно повече от роялите на „Стейнуей”.