Фестивал събра елитните оркестри на Източна Европа

Фестивал събра елитните оркестри на Източна Европа

Завърши Шестия фестивал на симфоничните оркестри в Москва.

Завърши Шестия фестивал на симфоничните оркестри в Москва. Снощи, на 12 юни, Владимир Спиваков дирижира Националния филхармоничен оркестър на Русия, закривайки фестивала, който се счита за най-мащабното и амбициозно музикално събитие на лято 2011 в руската столица. Както Класик ФМ вече ви информира, идеята  на този форум бе да се съберат най-добрите симфонични състави от Източна Европа.
„Фестиваль симфонических оркестров мира” се организира от „АСКОР” /Асоциацията на ръководителите на симфонични и камерни оркестри/ и се проведе от 3-ти до 12 юни.
 Руската национална филхармония (НФОР), която обединява само елитни музиканти и млади таланти, свири в заключителния концерт и изпълни творби на С.Рахманинов – „Симфонични танци”,  Концерт за пиано и оркестър № 3 и „Вокализ”. 
Стана ясно, че тази година всяка една от програмите на фестивала представя и по един стипендиант на „Международния благотворителен фонд” на маестро Владимир Спиваков. Като ефектен завършек на фестивала в заключителния концерт бяха избрани двама стипендианти на Фонда - виолончелистът Искандеор Ханнанов и младият, но вече известен пианист  Александър Романовский.
Като цяло Шестото издание на оркестровия форум показа съставите от най-висока класа на тази част от Европа. Тук бе Кшиштоф Пендерецки със Sinfonia Varsovia, Чешката филхармония с диригента Пинкас Щайнберг, Филхармоничен оркестър „Джордже Енеску” от Румъния, който свири под диригентството на Хория Андреску и др. Тези европейски оркестри са свързани с някои от най-знаменитите музиканти на 20ти век – солисти и диригенти. В Русия те дойдоха водени от емблематични фигури на музиката след втората половина на века. Именитият композитор и диригент Кшищоф Пендерецки дирижира изпълнението на своята Симфония № 5 на пулта пред полския оркестър, който още Йехуди Менухин бе посочил, като съвършен - Sinfonia Varsovia. Доста млад като ансамбъл, той е основан през 80-те години на 20ти век от Менухин, който остава очарован от оркестрантите и изрича смелите думи: „ Нито един друг оркестър не ми е доставял такава творческа наслада, като цигулар и диригент!” Едва по-късно, през 1997г. Кшищоф Пендерецки оглавява състава. За разлика от полския оркестър, славните години за румънската филхармония „Джордже Енеску” са още в периода между двете световни войни. Тогава Филхармонията става известна и извън Румъния, разширявайки репертоара си и достигайки ново световно ниво, а след смъртта на Енеску през 1955г. приема и неговото име. В концертите на този оркестър са участвали Жак Тибо, Пабло Казалс, Алфред Корто, Артур Рубинщайн, Морис Равел, Йехуди Менухин, Рихард  Щраус, Игор Стравински, Херберт фон Караян и мн. др.
„Фестиваль симфонических оркестров мира” се провежда от 2006г. В кратката му история вече са записани диригентските имена от световна класа на вече гостувалите Мюнг Вун Чунг, Лорин Маазел, Рикардо Мути, Антонио Папано, Лейф Сегерстам, Мишел Пласон и още много от най-добрите съвременни майстори на диригентското изкуство.