Кичур коса от Моцарт – на търг!

Кичур коса от Моцарт – на търг!

Както и покана за погребението на Бетовен

Кичур руса коса, навит около бележка, която обяснява, че той е от главата на В.А.Моцарт – този експонат се очаква да донесе 12 000 британски лири на търг на аукционна къща “Сотбис”. Косата и бележката са поставени в златен реликварий, който датира от 18 век. По това време е била обичайна практика да се поставят кичури коса в такива бижутерски изделия, особено ако техните притежатели са били известни личности. Уникатът е бил предаден от вдовицата на композитора- Констанс. Уникатът е предаден на майката на немския диригент Карл Аншюц. По време на престоя си в Англия той го предоставя на музиканта сър Артър Самървил. Приживе съпругата на Самървил е носила златния реликварий като гривна. Самървил умира през 1937г. и завещава ценното бижу на идните поколения, като негов пряк наследник го предлага на този търг. Той ще се проведе на 28 май 2015г. в Лондон.

Тук е мястото да припомним, че през 2002г. от аукционната къща продадоха друг кичур от косата на Моцарт. Той е бил предаден на специалистите от любовницата на един от синовете на композитора. Има своеобразен рекорд на цената, която е платил сегашния притежател на съкровището- 38 000 британски лири, което е двойно повече от предварителната оценка на експертите по продажбите.

Освен реликвария с кичура коса на Моцарт, през тази седмица ще бъде изложена на търг и поканата за погребението на Бетовен, както и по-малък кичур от косата му, оценени на 3000 лири. Историята разказва, че приятелят на Бетовен Герхард фон Бройнинг отишъл да отдаде последна почит на композитора, който починал в 18 часа на 26 март 1827г. Бройнинг открива, че предишните посетители на мястото за поклонение вече са отрязали част от бялата му коса. Така той се сдобил с един от падналите кичури от главата на Бетовен.