Английският национален балет се премества

Английският национален балет се премества

В нова сграда

Английският национален балет ще смени своя досегашен адрес. Новият дом на трупата е разположен в Източен Лондон, твърди нейния художествен ръководител Тамара Рохо. „Искам пространството да улавя ехото от звука на творческа Великобритания”, заяви тя. Испанската примабалерина разкри, че в сградата ще работят заедно с Националната балетна школа. Танцовите трупи трябва да се преместят в новото здание през есента на 2018г. В новия център, разположен на 600 кв.м, ще се съчетават образование и практика; предвиждат се 8 учебни и репетициионни зали с различни размери- от студио до голям театрален салон. „Искам да се създаде едно различно пространство, което да ни позоволява да репетираме и да поставяме на сцената невероятни спектакли”, подчертава Рохо. „Сградата ще бъде на разположение и за други артистични организации, които също могат да репетират своите постановки, независимо дали става дума за опера, мюзикъл или драматична театрална продукция”, обясни тя.

Английският национален балет е основан през 1950г. От тогава до сега той се помещава в луксозния централен лондонски квартал Кенсингтън в сгради, построени през 19 век, които са били проектирани за студентски общежития. Английската национална балетна школа съществува от 1988г. и обитава част от сграда във Фулъм /в югозападната част на Лондон/, в която се обучават 75 възпитаници годишно. Една трето от сегашните танцьори в Английския национален балет са завършили това учебно заведение.

Сградите, в които до момента се помещават двете институции, ще бъдат продадени, след като още през юли 2014г. бе заявено намерението им за придобиване на нов имот. От Английския национален балет и от Националната балетна школа твърдят, че ще си поделят разходите както по финансирането на сградата, така и по текущите режийни разноски на новото пространство.

Кметът на Лондон Борис Джонсън описа съвместното преместване към Източен Лондон като „ вълнуващо развитие”. По думите му, „състоянието на съоръженията ще укрепи способността на тези световноизвестни танцьори да създават нови произведения и да развиват таланта и творческите си планове, за да процътяват. Този техен ход ще открие нови възможности за локални сътрудничества и ще повиши статута на Източен Лондон като важен културен център”.