Портретът на Бах се завръща в Лайпциг

Портретът на Бах се завръща в Лайпциг

Историята на прочутото изображение

Най-известният портрет на Йохан Себастиан Бах се завръща в Лайпциг след смъртта на американския филантроп и изследовател на творчеството му Уилям Шайде. Изображението е от 1746- 1748г., създадено от художника от Елиас Готлоб Хаусман(1695-1774) – официален портретист в град Лайпциг. Това е единственият портрет на Бах, нарисуван през живота му, и е послужил за основа на всички следващи негови образи.

Уилям Шайде се сдобива с картината през 1952г., когато е изложена на търг, от полско-еверйската фамилия на Валтер Йенке -нейни собственици от началото на 18 век. Семейството се опитва да опази униката от набезите на Втората световна война. За целта картината отпътува за Великобритания и остава в провинциална ферма, собственост на бащата на Джон Елиът Гардинър, който е бил близък приятел на Йенке. Диригентът Гардинър си спомня, че като малък е репетирал на пианото, разположено срещу портрета на Бах. В книгата си „Музика в Райския замък: Портретът на Й.С.Бах” британският маестро изображението е било преместено в коридор на първия етаж на къщата му в град Дорсет.

На 29 април 2015г. портретът на Бах бе официално дарен на кмета на Лайпциг Буркхард Юнг в присъствието на председателя на Баховия Архив сър Джон Елиът Гардинър и неговия директор проф. Петер Волни. Събитието се състоя в тесен кръг с участието на семейство Шайде. Припомняме, че на 6 януари 2014г., навръх 100-тния си юбилей, Шайде официално завеща това безценно произведение на изкуството на Баховия Архив, след като през 1985г. бе пожелал да го види отново в своя дом.

На 12 юни 2015г. ще бъде открит Баховия фестивал в Лайпциг, като портретът ще бъде представен на обществеността по време на тържествена церемония. Впоследствие ще бъде изложен в Музея на Бах в Лайпциг.