Чешката филхармония очарова Москва

Чешката филхармония очарова Москва

В Москва се провежда Фестивал на симфоничните оркестри

В Москва се провежда Фестивал на симфоничните оркестри, гостуват състави от целия свят. Един забележителен оркестър се представи пред московската публика, която бе възхитена от майсторството на стария славянски оркестър. Чешката филхармония, която завършва през този месец 115-ия си сезон, пристигна с диригента Пинкас Щайнберг. Концертът започна с А.Дворжак – знаковият композитор за филхармониците, защото още на първия им концерт преди 115г. е звучала неговата музика. Пинкас Щайнберг сподели за телевизионния канал "Культура", че е за първи път в Русия и много държи да се представи добре пред московската публика, поради което е провел усилени репетиции с музикантите си.
Главната тема на Фестивала на симфоничните оркестри тази година е Източна Европа. От участвалите общо пет състава, три са чуждестранни, които много рядко са свирили в Русия.
Чешката филхармония има вековна история, което я поставя сред най-реномираните ансамбли в световен мащаб. Това е оркестърът, който попада сред 20-те най-добри състава в света. Първият концерт се е състоял още през 1896г., а днес филхармониците се представят в Америка, Италия, Испания, Германия, Китай. Само за този сезон оркестрантите са свирили на чужда сцена повече от десет пъти. По време на московския Фестивал на симфоничните оркестри, Чешката филхармония бе единственият оркестър, който изнесе концерти в две поредни вечери.
Диригентът Пинкас Щайнберг е познат и на българската публика – най-вече от блестящия запис на оп.„Милосърдието на Тит” на В.А Моцарт, с участието на нашето мецосопрано Веселина Кацарова, за компанията RCA от 2006г.