Флеминг продължава да консултира Чикагската опера

Флеминг продължава да консултира Чикагската опера

До 2017г.

Чикагската опера удължи договора на Рене Флеминг като творчески консултант до 2017г., съобщи генералния директор на трупата Антъни Фройд. „По време на първия й мандат като творчески консултант Рене направи изключително стойностни проекти в областта на образованието и ангажираността в областта на изкуствата. Тя развива ролята си на посланик на артистичната общност в Чикаго”, обяви той. „Нейната страст и водеща сила, както на сцената, така и извън нея, носят духа на трупата. Тя е чудесен партньор на музикалния директор сър Андрю Дейвис, на мен и цялата ни организация”, споделя Фройд.

Оперната прима е първата, която заема този пост през 2010г, а първоначално предвидения срок на договора й е пет години. Удължаването с две години ще позволи на Флеминг да продължи създаването и реализирането на проекти, които имат за цел да ангажират вниманието както на постоянната, така и на новата публика. Освен в изпълнителния комитет на Чикагската опера, Флеминг е член на борда на директорите и съветник в програма за развитие на млади артисти.

Сред усилията на Флеминг е световната премиера на оперно произведение по романа на Ан Пачет, композирана от Джими Лопес. Друга нейна инициатива е развитието на младите професионалисти, работещи в Чикагската опера. Американското сопрано продължава участията си в информационни и маркетингови проекти на трупата по интернет, в печатни и електронни медии.

По поръчка на Рене Флеминг ще се появи оперна творба, предназначена само за младежката аудитория. Неин автор е Матю Окойн, а премиерата на произведението, чието заглавие се пази в тайна, ще се състои през август 2015г. Оперната певица възнамерява да пордължи сътрудничеството си с други културни институции в Чикаго, като в същото време поддържа ролята си на Национален посланик на културата на Образователния план на държавните училища по изкуствата в Чикаго. По идея на гласовитата прима в Чикаго ще бъде поставена оперетата „Веселата вдовица” през ноември и декември 2015г., като премиерата на спектакъла в Метрополитън опера се състоя през миналата година.