Кабайе не се яви в съда

Кабайе не се яви в съда

За данъчни измами

Монсерат Кабайе бе призована в съда, за да потвърди споразумението си, постигнато с Данъчната агенция на Испания, но не се яви. На заседанието испанската оперна певица трябваше да приеме половин година лишаване от свобода за данъчна измама, както и забрана за получаване на публични средства в рамките на година и половина. По информация, цитирана от испанската информационна агенция ЕФЕ, това е втора призовка за гласовитата прима. Тя трябваше и да възстанови на данъчните сумата от половин милион евро, след като бяха установени пропуски в плащането на данък върху доходите на физическите лица за 2010г.

Делото срещу испанската дива щеше да завърши с присъда за заплащане на суми към хазната в размер на 72 202,46 Евро и глоба от 254 231 Евро, съобщават съдебни източници, пожелали анонимност. Неотдавна Кабайе обяви Андора за свое местожителство, въпреки че адресът й на постоянно местопребиваване е в Барселона. За да избегне данъчните удръжки, оперната звезда внесе приходите си от стопанска дейност в банка в Андора.

81-годишната Кабайе остана и без адвокат, след като същият е отказал да я защитава заради „загуба на доверие в правната ни стратегия”. Защитникът Сантяго Айеста е информирал писмено съда за своето решение, след като присъства на изслушването, но не пожела да коментира причините за отсъствието на оперната певица. Съдията прекрати заседанието и очаква писмените обяснения на сопраното за нейното отсъствие, както и посочването на нов адвокат.