Берлинските филхармоници не избраха главен диригент

Берлинските филхармоници не избраха главен диригент

Отлагат решението си

След 11-часово заседание Берлинските филхармоници не успяха да открият наследник на поста на сър Саймън Ратъл, чийто договор изтича през 2018г. 60-годишният британец ще заеме длъжността главен диригент на Лондонския симфоничен оркестър от 2017г. и ще пътува между ангажиментите си в Берлин и Лондон.

По време на вота са се явили 123-та музиканти с право на глас, пише в кратко съобщение, изпратено до световните медии. Там е цитирано мнението на един от членовете на оркестъра, контрабасиста Петер Ригелбауер: „Имаше положителни и оживени дискусии и няколко кръга на гласуване, но за съжаление не стигнахме до окончателно решение”. В съобщението се посочва, че този процес на избиране на главен диригент ще продължи и занапред и ще отнеме толкова време, колкото е необходимо. „Това може да стане и за една година”, добавя Ригелбауер. Всички оркестранти са описали атмосферата по време на вота като конструктивна и приятелска. Броят на гласовете не е бил достатъчен, за да може по ясен и категоричен начин да бъде избран новия главен диригент на Берлинските филхармоници.

Музикантите се събраха при закрити врата на 11 май от 10ч. сутринта в Църквата на Исус Христос, разположена в престижния квартал „Далем” в югоизточната част на немската столица. Пред вратите на храма се събраха десетки журналисти, фотографи и оператори, които останаха през целия ден в очакване на повече информация. Църквата е известна на жителите на Берлин със своята отлична акустика. По времето на легендарния Херберт фон Караян Берлинската филхармония е записвала там и част от своите звукозаписни проекти.

Сред кандидатите за главен диригент фигурират имената на латвийците Андрис Нелсонс и Марис Янсонс, венецуелеца Густаво Дудамел, немеца Кристиян Тилеман, канадеца Яник Незет-Сегуин и аржентино-изреалския маестро Даниел Баренбойм. Някои източници сочат за фаворит Кристиян Тилеман, който изпълнява задълженията си като главен диригент на Щатскапеле Дрезден. Музикантът, роден през 1959г. в западен Берлин, е считан за консервативен диригент със силен интерес към немския романтичен репертоар и композитори като Рихард Вагнер, Йоханес Брамс и Рихард Щраус. Другият обсъждан претендент е Андрис Нелсонс, роден през 1978г. в Рига, който е шеф-диригент на Бостънския симфоничен оркестър. Той е по-склонен да експериментира и се стреми към обновление в музиката, коментират различни анализатори. Едно е ясно- дългоочакваната развръзка тепърва предстои.