„ГОДИШНИТЕ ВРЕМЕНА“ ОТ ЧАЙКОВСКИ С ГЕОРГИ ЧЕРКИН И „СОФИЙСКИ СОЛИСТИ“

„ГОДИШНИТЕ ВРЕМЕНА“ ОТ ЧАЙКОВСКИ С ГЕОРГИ ЧЕРКИН И „СОФИЙСКИ СОЛИСТИ“

Концертът е на 20 май от програмата на „Европейски музикален фестивал“

Дни преди празника на българската просвета и култура петнадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“ представя концерт на камерен ансамбъл „Софийски солисти“. На 20 май от 19:30 ч. в зала „България“ публиката ще може да чуе втората част на програмата „Годишните времена“. След като през март „солистите“ и цигуларя Марио Хосен представиха „Годишните времена“ от Пиацола, сега предстои вечер с музиката на Пьотр Илич Чайковски. Този път солист ще бъде пианистът Георги Черкин, който се завърна преди седмица от успешен гастрол в Германия. Черкин ще представи за първи път цялостно своя аранжимент за пиано и струнни на 12-те пиеси от цикъла „Годишните времена“. Георги Черкин се занимава с оркестрации и аранжиране още от 2008 година. През 2010 г. в цикъла „Концертмайсторите“ с голям успех бяха изпълнени неговите оркестрации за пиано и симфоничен оркестър на популярни композиции, сред които „Лунната соната“ и Für Elise от Бетовен. „Всъщност, клавирната партия на Чайковски е запазена изцяло без никакви промени“ - казва Георги Черкин за своята работа като аранжор. „Оркестърът допринася за това да се получи една по-цветна картина. Аз подхождам с огромно уважение и респект към оригинала и съм се старал оркестрацията да прилича на симфоничните творби на Чайковски“ - допълва още той за аранжимента на „Годишните времена“.

В програмата на концерта на 20 май ще прозвучи също и композицията „Спомен от Флоренция“, която Чайковски пише по време на пребиваването си в Италия. Завършена през 1890 година тя представлява нещо като малка симфония, макар да е написана за секстет от струнни инструменти.

Със своята над 50-годишна история „Софийски солисти” отдавна са си извоювали трайно място в културния живот на България. Те имат невероятно обширен репертоар и с всяка своя програма се стремят да съчетават в едно традиция и новаторство. От 1988 г. насам техен ръководител е известният български диригент и композитор Пламен Джуров, който развива индивидуалния стил на ансамбъла и обогатява неговата история.

Петнадесетото издание на "Европейски музикален фестивал" е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2015 г. Фестивалът се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“ със съдействието на Столичната община и Министерството на културата на Р. България, и се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София. Официална банка на фестивала е УниКредит Булбанк.

Билетите за концерта на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ и пианиста Георги Черкин са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.