Клаудио Абадо ще получи музикалната награда на испанския крал

Клаудио Абадо ще получи музикалната награда на испанския крал

Носители на отличието са били Мария Жоау Пиреш, Хосе Антонио Абреу и сър Саймън Ратъл

Носители на отличието са били Мария Жоау Пиреш, Хосе Антонио Абреу и сър Саймън Ратъл.
Днес, 10 юни, диригентът ще получи музикалния приз, присъждан ежегодно от Фондация Хуан де Бурбон. Организацията е създадена през 1996г. и е кръстена на името на бащата на настоящия испански крал Хуан Карлос I. Днес неин почетен председател е Принцът на Астурия. Наградата се връчва на личност от световно значение, която е отдала живота си на музиката и всеобщото благо за стремеж към красотата на човешката душа. Отличието  се равнява на сумата от 30 000 Евро, която става притежание на носителя на наградата.
Клаудио Абадо бе избран на 15 октомври 2010г. сред общо 50 кандидатури. Според правилата на Фондацията, поводът за наградата е, че през последните повече от 30 години Абадо създава оркестри за млади музиканти, които носят в себе си високия артистизъм и професионална реализация. „Легендарният диригент има способностите да обедини младите таланти от Западна и Източна Европа”, пише още в мотивацията на журито. Припомняме, че Абадо е основател и музикален директор на European Union Youth Orchestra (1978) и Gustav Mahler Jugend Orchestra (1986).
В знак на благодарност към организаторите на наградата, Клаудио Абадо ще участва в специален концерт за отбрана публика и ще дирижира Оркестър Моцарт, създаден през 2004г. в Болоня. Самият диригент е очертал профила на оркестъра, който събира инструменталисти от цяла Европа. В програмата ще прозвучи Концерта за цигулка и обой в до минор от Йохан Себастиан Бах, а солисти ще бъдат Изабеле Фауст- цигука и Лукас Масиас Наваро - обой.