В Прага кръщават театър на Моцарт

В Прага кръщават театър на Моцарт

Министърът на културата подкрепя

Министерството на културата на Чехия поиска преименуването на Държавния театър в Прага на името на Волфганг Амадеус Моцарт. Целта е да се повиши известността на оперния театър, в който „детето-чудо” е дирижирало премиерата на своята опера „Дон Жуан”, пише ежедневника „Млада фронта днес”. Изданието публикува думите на чешкия министър на културата Даниел Херман, според когото „това е единственият съществуващ театър в света, в който самият Моцарт е излизал на сцената”. По думите на министъра, театърът ще се сдобие с новото име догодина, когато се навършват 260 години от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт. „Не бих натрапвал тази идея на никого. Съгласието на културните дейци ще бъде необходимо”, подчертава Херман. Проучване, проведено от „Млада фронта днес”, показва, че идеята има „достоен шанс” да се сбъдне. Данните от изследването обаче посочват разминавания в мненията на останалите политически сили извън управляващите християндемократи.

„Убедена съм, че „Театър Моцарт” ще бъде по-ясен и разбираем за чуждестранните туристи, отколкото „Държавен театър””, смята Нора Доланска – директор на Туристическия борд на Прага. Тя каза, че новото име ще повиши престижа на операта и ще засили вниманието на посетителите на града. Директорът на Националния театър, в чиято структура влиза Държавния театър, признава, че ежегодно се провеждат специални концерти, посветени на Моцарт, така че традицията, свързана с австрийския композитор, е изключително силна.

Най-старият театър в Прага е построен в стила на класицизма през 1783г. Първоначално е носил името „Ностиц театър”, кръстен на архитекта граф Франтишек Антонин Ностиц Риенек. През 1859г. зданието се сдобива с още един етаж. От 1862г. там се поставят предимно спектакли на немски език и затова получава името „Немски кралски театър”. През 1920г. той е реновиран и получава името „Държавен театър”/Stavovské divadlo/, като институцията дава сцена както на театралите, така и на оперните и балетни артисти. В това музикално-сценично средище са дирижирали Карл Мария фон Вебер, Антон Рубинщайн, Карл Голдмарк и Густав Малер.

В началото на 1787г. на същата сцена е поставена операта „Сватбата на Фигаро”, дирижирана от самия Моцарт. Произведението е посрещнато с много по-голям успех, отколкото във Виена. Заради топлия прием на публиката Моцарт избира да представи операта си „Дон Жуан” пред пражката публика. Така на 29 октомври 1787г. той отново застава на диригентския пулт на „Ностиц театър”. През 1791г. тук се е състояла премиерата на операта „Милосърдието на Тит”, написана австрийският композитор, като по този начин се отбелязва коронацията на Император Леополд Втори. В „Държавния театър” в Прага са заснети и сцените от киношедьовъра „Амадеус” на чешкия режисьор Милош Форман.