ИЗЯВЕНИ СТУДЕНТИ СВИРЯТ В „ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ“

ИЗЯВЕНИ СТУДЕНТИ СВИРЯТ В „ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ“

На 11 и 12 май предстоят камерни концерти на квинтет WINDART от НМА и дуото Зорница Иларионова (цигулка) и Асен Танчев (пиано)

Талантливи български студенти, занимаващи се с класическа музика ще имат възможност да се изявят в Европейския музикален фестивал тази година с камерни концерти в две последователни вечери през май. На 11 май от 19:30 ч. петимата виртуозни изпълнители на духови инструменти от квинтет WINDART ще покажат своето майсторство в залата на Националната музикална академия. На следващата вечер в залата на Националното музикално училище също от 19:30 ч. ще се състои камерният концерт на цигуларката Зорница Иларионова, студентка във Висшето училище по музика „Кралица София“ в Мадрид, и пианиста Асен Танчев, студент в Университета за музика, театър и медии в Хановер. И двамата изпълнители вече направиха първите стъпки на своята удивителна музикална кариера в чужбина и у нас. „Европейски музикален фестивал“ е част от календара на културните събития на Столичната община и се организира от агенция „Кантус Фирмус“ със съдействието на Столичната община и на Министерството на културата на Р. България. Официална банка на фестивала е УниКредит Булбанк.

Квинтет WINDART е създаден през 2009 г. от талантливи студенти от Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“. В ансамбъла участват Мартин Павлов – флейта, Ивайло Данаилов – обой, Габриела Томова – валдхорна, Петър Стоянов – фагот, и Иван Савов – кларинет. Едва два месеца след създаването си, съставът печели трета награда на Международния конкурс „Шуберт” в Русе. През следващата година квинтетът е отличен с първа награда на Международния конкурс „Малер и неговите последователи” в София, с което печели и стипендия за участие в International Summer Academy във Виена (Австрия) през 2011 г. През 2011 г. WINDART участва в концерт за 90-годишнината на НМА „Проф. „П. Владигеров”. Младите музиканти са изнасяли концерти в Австрия, Турция, Сърбия, България. През 2014 г. съставът печели първа награда на конкурса „Немска и австрийска музика” в НМА и е поканен да участва в поредното издание на International Summer Academy в Австрия. Наскоро младите изпълнители взеха участие във фестивала „Зимни музикални вечери“ в Пазарджик.

За предстоящата си изява в Европейския музикален фестивал музикантите от квинтет WINDART са подготвили програма от творби, които са предизвикателство за ансамбъла: Духов квинтет оп. 91 от Антон Рейха, цикъла от 5 старинни унгарски танца от Ференц Фаркаш и специална транскрипция за духов квинтет на завладяващия със своите прекрасни мелодии Квартет оп. 96 от Антонин Дворжак.

Зорница Иларионова и Асен Танчев имат вече богат опит като камерно дуо. Те започват да свирят заедно още като ученици в Националното музикално училище, където и двамата са учили. Участвали са заедно на Международния музикален фестивал „Владимир Спиваков" в Москва, и са изнасяли концерти в Мадрид през 2007г.

След завършването на НМУ в класа на Благородна Танева, Зорница Иларионова заминава за Мадрид, където постъпва в класа на световноизвестния цигулков педагог проф. Захар Брон. През 2014 г. на тържествена церемония в двореца „Ел Пардо“ в Мадрид, Зорница бе удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с престижната награда „Най-добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон в Кралската академия за музика „Кралица София“. Зорница Иларионова е концертирала с успех на много европейски сцени в Париж, Кан, Монако, Мадрид, Лисабон, Брюксел, Хамбург, Есен, Москва, Виена, Любляна, Солун, Белград и др. Успешно участва и във фестивалите „Софийски музикални седмици“, „Варненско лято“, „Аполония“, „Мартенски музикални дни“, „Моцартеум“ – Залцбург, „Музика Мунди“ – Брюксел, Фестивал за камерна музика в Бьолен, Германия и др. В момента Зорница се готви за Международния конкурс за цигулари в Малага, който предстои през май.

Асен Танчев започва да се занимава с музика още на 6-годишна възраст при Мили Белчева, а по-късно продължава пианистичното си развитие при Милка Митева. На 9 години той печели своя първи клавирен конкурс. Оттогава Асен Танчев има над 15 отличия от национални и международни конкурси, между които 1-ва награда и Специалната награда на фонд „Нови имена" от Международния конкурс за млади пианисти „Чайковски" в Москва, 3-та награда от Международния конкурс „Принцеса Лала Мерием" в Рабат, Мароко и Стипендия в категорията Дуо цигулка и пиано на 39-то издание на Германския музикален конкурс в Щутгарт. През 2012 г. той печели стипендия на реномираната "Студентска фондация на немския народ", ставайки първият студент-пианист с чуждо гражданство, печелещ тази престижна стипендия. От 2009 г. Асен Танчев е студент в Университета за музика, театър и медии в Хановер, Германия, в класа по пиано на проф. Арие Варди. В края на м. март Зорница и Асен представиха общ концерт в Гърция на фестивала „Евмелия“. За изявата си в София на 12 май те ще изпълнят стилна и разнообразна програма с творби от Бетовен, Шосон, Изаи, Дебюси, Шчедрин и Прокофиев.

Покани и за двата концерта на млади музиканти в „Европейския музикален фестивал“ са на разположение на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.

Запис от интервюто със Зорница Иларионова и Асен Танчев в предаването "Сутрешно кафе с Геми" ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.