Румънско сопрано, обявено за българско

Румънско сопрано, обявено за българско

Започва Академия Шолти - Те Канава в Тоскана

От 26 юни до 17 юли в Кастильоне делла Пеская (Тоскана, Италия) ще се проведе Академия по белканто Шолти - Те Канава. В този певчески курс ще участват млади изпълнители от 14 държави, сред които Армения,  Швейцария, Великобритания, Австрия, Канада, Португалия и др.  Участват пет сопрана, три мецосопрана, двама тенори, трима баритони и един бас.
В официалния сайт на Академията е записано името на румънското сопрано Йоана Миту, а срещу него стои кой знае защо наименованието България. Явно организаторите на Академията са пропуснали урока по география на Балканския полуостров. От него със сигурност щяха да научат, че столицата на България е София, а не Букурещ. Препоръчваме на Академията по белканто Шолти- Те Канава да проведе следващите си курсове в България, за да не се получават подобни обърквания. Трябва да отбележим, че самата Йоана Миту е завършила Музикалната академия в Букурещ, както и Висшето училище по музика и театрално изкуство във Франкфурт на Майн. Тя е работила в Националната опера на Букурещ, какот и в Операта в Тимишоара.
Що се отнася до Академията Шолти- Те Канава за тази година, сред преподавателите се отличават имената на Sir Thomas Allen, John Copley и Dama Kiri Te Kanawa. Във вокалната техника ще помага Paolo Speca, а усъвършенстването на произношението и дикцията са поверени на Emanuela Ferrari и Corradina Caporello. Арии от белкантовия репертоар от опери на Доницети, Росини, Белини и Верди ще разучават младите изпълнители. Те ще имат възможност да участват в рецитали или във финалните два концерта в средата на юли. На 17 юли младите таланти ще участват в благотворителен концерт, средствата от който ще бъдат събрани в полза на музикалното училище към театър Фиезоле. Академията се провежда от 2003г., като в началото е била на името на Georg Solti, а впоследствие носи името на Kiri Te Kanawa.