Акбаров: „Тук всичко е различно”

Акбаров: „Тук всичко е различно”

На 29.04 ще свири в зала „България”

„Тук всичко е различно”. Така накратко изглежда България през погледа на Фарадж Акбаров. Азербайджанският кларинетист ще се появи на сцената на зала „България” в сряда вечерта, за да сбъдне една своя мечта- да свири с Оркестъра на Класик ФМ радио. Тази мечта става реалност благодарение на наградата на „Кантус Фирмус“ за най-ярко представил се участник по време на 10-тото издание на конкурса „Млади виртуози”. „Това много ме зарадва че ще имам шанс да свиря с този хубав оркестър. Отдавна имам желание да свиря с тях”, поясни Акбаров в ефира на Класик ФМ радио. „Много се подготвях за този конкурс. Беше ми много важно”, отбелязва младия музикант, роден в Баку. Вече пета година възпитаникът на доц.Борислав Йоцов от НМА „проф. Панчо Владигеров” учи и живее в България далеч от семейството си, което работи в Турция. „Но човек трябва да свиква”, призна Акбаров в предаването „Сутрешно кафе с Радостина Узунова”.

По време на предстоящата музикална вечер 23-годишният кларинетист ще изпълни „Концерт за кларинет” от Аарон Копланд. Младият музикант е изпълнявал произведението с Азербайджанския Държавен Камерен Оркестър в залата на Филхармонията в град Баку. „В България досега този концерт не съм свирил с оркестър”, посочи Акбаров. Той поясни, че творбата съчетава в себе си различни музикални жанрове. Тази изява няма да бъде първа за Фарадж Акбаров в програмата на Европейския музикален фестивал. През 2014г. той впечатли публиката заедно със своите колеги от ансамбъл „3/4” - Симеон Златков /пиано/, Александър Иванов/цигулка/ и Теодора Атанасова /виолончело/.

Припомняме, че Фарадж Акбаров е вторият носител на специалното отличие на „Кантус Фирмус” от конкурса „Млади виртуози”. През 2014г. цигуларката Слава Атанасова стана първият млад талант, който получи възможността да дебютира с Оркестъра на Класик ФМ радио. В музикалната вечер взе участие виртуозният цигулар Веско Панталеев- Ешкенази, а на диригентския пулт се качи Лучано ди Мартино. На 29 април 2015г. предстои дебют на млади таланти от НМУ „Л.Пипков” с уважавания оркестър, който ще бъде дирижиран от Григор Паликаров. Билети за концерта ще откриете ТУК, а какво още сподели Фарадж Акбаров, чуйте в звуковия файл под снимката вляво.