Мета ще дирижира в „Шьонбрун

Мета ще дирижира в „Шьонбрун"

Виенската филхармония

На 14 май 2015г. Виенската филхармония ще изпълни традиционния си „Концерт в лятна нощ“ в уникалната атмосфера на градините на „Шьонбрун“ . Дворецът на Хабсбургите, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, ще бъде озвучен от изпълненията на знаменития оркестър, който ще бъде дирижиран от Зубин Мета. Индийският маестро се качи на пулта на Виенските филхармоници в първия ден на 2015г. по време на традиционния Новогодишен концерт. Сега 79–годишният Мета ще дирижира отново престижния музикален състав, а солист ще бъде един от най-търсените пианисти в света Рудолф Бухбиндер. Концертът се провежда на открито, а входът за публиката е свободен.

Програмата на „Концерт в лятна нощ“ 2015 е съставена от произведения, написани от композитори от Северна Европа, които са изпълнявани от 1860г. до сега от Виенската филхармония. Началото е отредено за Рихард Щраус, който повече от 100 пъти е дирижирал оркестъра в периода 1906-1944г. Неговата творба „Фанфари за Виенските филхармоници” /за брас и тимпани/, оп.109 е прозвучала за първи път на 4 март 1924г. по време на първия бал във Виенската филхармония. От тогава произведението съпътства всеки бал в Златната зала на „Музикферайн”. Рихард Щраус предава оригиналния ръкопис на творбата като подарък на Виенската филхармония. Първоначално идеята за това произведение възникнала у музикантите от оркестъра, които се завръщали от турне в Южна Африка през 1923г. Сега с тази творба Виенската филхармония ще въведе публиката в музикалната вечер.

Друг акцент в програмата е виртуозната клавирна пиеса „Пролетно шумолене” оп.21 №3, създадена от Кристиан Август Зиндинг (1856 -1941). Творбата за соло пиано ще бъде изпълнена за първи път с оркестрация на Ханс Зит (1850-1922) – концертмайсторът на Виенските филхармоници, който по-късно развива диригентска кариера във Вроцлав, Прага и Кемниц и е бил виолист в Квартет Бродски. В рамките на събитието ще прозвучи и Клавирния концерт в ла минор, оп.16 от Едвард Григ, изпълнен за първи път в съпровод на Виенските филхармоници от Феручио Бузони през 1896г. В програмата е предвидено още едно произведение на Григ- Сюита №1 из „Пер Гинт”. Сред произведенията се открива и Увертюра към операта „Маскарад” от Карл Нилсен, както и симфоничната поема „Финландия”, оп.26 от Ян Сибелиус. Именно той пише през октомври 1890г. знаменитата си фраза, която е увековечена в паметна плоча „Виена е място над моя личен вкус. Всичко е толкова приятелски настроено, голямо, светло и ясно. Този въздух ме подлудява. Валсове се въртят в главата ми и всички тях като че ли са на Шуберт”.

За първи път „Концерт в лятна нощ“ ще открие поредицата от културни прояви „Виенски фестивални седмици”. Преди това Виенската филхармония ще направи турне в Русия и ще участва в отбелязването на 175 години от рождението на П.И.Чайковски. Припомнете си ТУК