За кого са 1-вите национални награди

За кого са 1-вите национални награди "Проф. Панчо Владигеров"?

До 30.04 се подават документите

Предстои раздаването на Първите национални награди за студенти и ученици с високи музикални постижения „Проф. Панчо Владигеров”. До 30 април 2015г. претендентите за отличията могат да подадат своите документи за участие: формуляр по образец, мотивационно писмо, творческа автобиография, актуален запис на CD/DVD и копие от всички грамоти за постижения през календарната 2014г. Броят на наградите е 22, разпределени в 11 категории.

Подробности за първите по рода си призове разясниха гостите на Класик ФМ радио: председателят на Студентски съвет при Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” Иван Милчев, който е студент в специалност „Хорово дирижиране” от класа на проф. Теодора Павлович, Вася Попова – зам.-председател на Съвета, която учи поп и джаз пеене при доц. д-р Стефка Оникян и студентът от специалност „Класическо пеене” Георги Николов – възпитаник на проф.Нико Исаков. По думите им, в надпреварата за наградите имат право да се включат ученици от 14 до 19 години, както и студенти от всички учебни заведения, „без значение къде учат и дали учат музика”.

В предаването „Сутрешно кафе” Иван Милчев заяви, че изискването за мотивационно писмо не е случайно, тъй като целта е „не просто да оценим музикалните качества /бел.ред. на младите хора/, а и да ги провокираме да защитят сами себе си.” Пред водещия Георги Митов-Геми студентите подчертаха, че е важно да бъдат представени доказателства за артистичните постижения на всеки кандидат-победител. „Това, което се опитваме да направим, е да срещнем идеала с реалността”, сподели Вася Попова. От своя страна, Георги Николов не пропусна да отбележи, че „ще има и награда за преподавател, чиито ученици са най-изявени и с най-високи постижения”.

Събитието се организира от Студентски съвет при НМА „Проф. Панчо Владигеров” със съдействието на Cantus Firmus, Национална опера и балет, Софийска филхармония, Държавен музикален и балетен център „Стефан Македонски“ и с медийното партньорство на Classic FM Radio.

Първите национални награди за студенти и ученици с високи музикални постижения „Проф. Панчо Владигеров” ще бъдат връчени по време на официална церемония, която ще се състои на 24 май – Ден на българската култура и славянската писменост в концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров”.

Още за наградите, но и за проблемите, които вълнуват младите творци, както и за останалите инициативи на Студентски съвет при НМА „Проф. Панчо Владигеров”, чуйте в звуковите файлове под снимката вляво.