Спират хъркането с музикални инструменти

Спират хъркането с музикални инструменти

Изследванията потвърждават

Причините за хъркането могат да бъдат най-различни, но според изследване, публикувано в британския вестник „Телеграф”, едно от решенията се намира не в областта на медицината, а в света на музиката. Изучаването и свиренето на духови музикални инструменти могат да се окажат лек срещу досадните звуци, издавани след като сте легнали да спите. Данните бяха представени на Третата международна конференция в Барселона, посветена на проблемите с дишането и съня. Тромпетистите и кларинетистите е по-малко вероятно да развият обструктивна сънна апнея- състояние, при което се редуват епизоди на пълно или частично спиране на дишането по време на съня. Самият механизъм на хъркането напомня свиренето на духов инструмент. “Малкото езиче” (мъжецът) вибрира, когато през него преминава въздухът, и по този начин предизвиква неприятния звуков ефект.

Ако не се лекува, апнеята може да предизвика високо кръвно налягане, диабет, депресия и други заболявания, свързани с хроничните проблеми със съня. За да идентифицират и оценят риска, авторите на изследването използват т.нар. Берлински въпросник. В експеримента се включват 64 музиканти и 65 не-музиканти. Вследствие на това учените потвърждават резултатите , според които 92 процента от лицата, които свирят на духов музикален инструмент, е по-малко вероятно да развият обструктивна сънна апнея. За сравнение при 55 % от лицата, които не свирят, това е напълно възможно.

По време на научното събитие учените достигнаха до заключението, че свиренето на духов музикален инструмент се счита за полезно за хората, които са изложени на висок риск от развитие на сънната апнея. „Този метод за предотвратяване на звуковите проблеми със съня е съвсем достъпен и не налага медицинска интервенция”, коментира Силас Даниел Радж, който е част от изследователския екип.

Припомняме, че музикалният метод за лечение на апнеята се прилага успешно в Австралия. Местните лекари препоръчват свиренето на диджериду – дървен духов инструмент с цилиндрична или конусовидна форма и много нисък тон, използван от аборигените.