ДЕБЮТ НА МЛАДИ ТАЛАНТИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

ДЕБЮТ НА МЛАДИ ТАЛАНТИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

На 29 април ученици от Националното музикално училище ще бъдат солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио

Млади музикални таланти от Националното музикално училище „Л. Пипков“ ще дебютират на сцената на зала „България“ в следващия концерт от програмата на Европейския музикален фестивал. На 29 април 6 деца от учебното заведение ще се изявят за първи път на голяма сцена като солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио. Виктор Костов, Дарина Дикова, Лора Маркова, Изабел Маркова, Цоньо Цветков и Ива Банова са сред най-изявените възпитаници на училището и вече са участвали с успех в редица международни конкурси и състезания. Те спечелиха привилегията да участват в концерта от Европейския музикален фестивал след като се явиха на специално прослушване, проведено в края на м. януари. Техните първи стъпки с професионален оркестър ще бъдат подкрепени от опитния музикант Григор Паликаров, който ще дирижира концерта. В програмата ще се изяви и студентът от Националната музикална академия Фарадж Акбаров (кларинет), носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ през 2014 г.

„Европейски музикален фестивал“ е част от календара на културните събития на Столичната община и се организира от агенция „Кантус Фирмус“ със съдействието на Столичната община и на Министерството на културата на Р. България. Официална банка на фестивала е УниКредит Булбанк.

Пианистите Виктор Костов и Дарина Дикова са ученици от класа на Мария Богданова и са лауреати на редица конкурси, като „Св. Обретенов“ в Провадия и „Музиката и земята” в София. Младите таланти ще свирят соловите партии в Концерт за две пиана и оркестър в до минор от Йохан Себастиан Бах. Изпълнителите на ударни инструменти Цоньо Цветков и Ива Банова също са сред солистите в концерта на 29 април. Цоньо е от класа по ударни на Искра Палиева, а Ива е ученичка на Мария Палиева. Даровитите младежи ще представят по една част от Концерта за маримба и оркестър, създаден от съвременния френски композитор Емануел Сежурне. С виртуозната пиеса за виола и оркестър „Венециански карнавал“ по тема на Паганини в концерта ще участва и Изабел Маркова от класа по виола на доц. Стефан Жилков. Тя е носител на първи награди от конкурсите „Св. Обретенов“ в Провадия, „Добрин Петков“ в Пловдив и Международния конкурс в Ниш (Сърбия) през 2013 г., и е участвала на Международния фестивал за камерна музика „Музика Мунди“ в Белгия през 2013 и 2014 г. Най-младата солистка на концерта ще бъде 11-годишната цигуларка Лора Маркова – ученичка в класа на Благородна Танева. Лора е посещавала майсторски класове при известните преподаватели проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Дора Шварцберг и Леонид Кербел. През 2014 г. тя взе участие в престижния фестивал „Европейски дни на културата“ във Франкфурт (Майн), организирани от Европейската централна банка, както и във фестивала „Музика Мунди“ в Белгия.

Последният участник в програмата на концерта е роденият в Азербайджан кларинетист Фарадж Акбаров. От няколко години той е студент в Националната музикална академия при доц. Борислав Йоцов. През 2014 г. Фарадж спечели първа награда от Международния конкурс „Млади виртуози“ и специалната награда на конкурса – майсторски инструмент „Patricola Virtuoso”, както и възможността да участва в концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио. Акбаров ще представи с оркестъра Концерт за кларинет от Аарон Копланд – творба, която е предизвикателство както за солиста, така и за оркестровия състав. Фарадж Акбаров има редица успешни изяви като солов и камерен музикант. През 2012 г. свири с камерен ансамбъл „Демократичен септет” по време на „Beethovenfest” в град Бон, Германия, а през 2014 г. участва в концерт на ансамбъл „3/4", посветен на 115-годишнината от рождението на Панчо Владигеров в “Mалый зал“ на Московската консерватория „ П. И. Чайковски“.

Билетите за концерта са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.