Концертът на Хауреги - в испанска културна програма

Концертът на Хауреги - в испанска културна програма

Пианистката свири днес в София

Клавирният рецитал на Юдит Хауреги, включен в Европейския музикален фестивал, стана част от съвместната културната програма за периода април-юни 2015 г. на Посолството на Испания в България и Институт „Сервантес“. Тази вечер, 16 април, от 19.30ч. младата пианистка от Баския регион ще се качи за първи път на сцената на камерна зала „България“. Нейните майсторски интерпретации на творби от Хайдн, Шопен, Лист, Дебюси, Албенис и Момпоу ще пленят българската публика в съчетание с харизматичното й излъчване. До момента пианистката има три издадени албума. Първият включва клавирни произведения от творчеството на Робърт Шуман и получава приза за Най-добър албум на Испанските награди за независима музика - 2011г. Вторият диск, ”Para Alicia” /„За Алисия”/ е посветен на испанската пианистка Алисия де Лароча. Третият албум, който бе издаден през 2014г., включва творби от Лист, Дебюси и Момпоу.

Директорът на испанския културен институт в София г-н Хавиер Валдивиелсо разкри подробности за личното си познанство с Юдит Хауреги, тъй като и двамата са родени в град Сан Себастиян. Срещат се в края на 2013г., когато тя изнася рецитал в ”Yamaha Piano Salon” на емблематичното Пето Авеню в Ню Йорк „ Тя се опита да си проправи път на американския музикален пазар. От тогава насам тя започна своята световна кариера, която я отвежда в много страни по света“, каза той. „Като пианистка, е изключителна, а самата тя, като присъствие, е много атрактивна и извънредно интелигентна”, отбеляза Хавиер Валдивиелсо.

В съвместната програма на двете обществени институции предстоят няколко важни академични и културни инициативи. „Ние предизвикваме едно културно земетресение“, заяви съветникът по културните въпроси към Испанското посолство, г-н Хайме Ермида. „То ще има вторични ефекти и няма да се изчерпи в следващите месеци”, добави той. На 24 април ще бъде отбелязан Международния ден на книгата и 500 години от издаването на втората част на романа „Дон Кихот“, като ще бъдат прочетени фрагменти от книгата чрез видеоконферентна връзка с Кръга по изящни изкуства в Мадрид. Изложбата „Въведение към Пикасо. Непрестанното търсене“ ще се открие на 29 май с участието на Хосе Мария Луна, директор на къщата-музей на Пабло Пикасо в Малага. Тя ще бъде предвестник на голямата експозиция с оригинални произведения на Пикасо, която ще бъде отворена за посещение на 25 октомври в Националната художествена галерия в София. След успешните си издания в Сараево и в Тунис, през юни в българската столица ще се проведе фестивал с участието на 400 деца от различни етноси, обединени от изкуството. В периода април-юни 2015 г са предвидени премиери на книги, беседи, научни монолози и др.

В края на тази година се планира представянето на испански съвременен театър с трупата „Рон лала”, в който важна част заема музиката, както и широко присъствие на испански писатели по време на Фестивала на иберийските литератури.