Младежки симфоничен оркестър „Пасифик”

Младежки симфоничен оркестър „Пасифик”

„Това е най-добрият младежки оркестър в Южна Калифорния“

„Това е най-добрият младежки оркестър в Южна Калифорния“ – така Максим Ешкенази определя  Младежкия симфоничен оркестър „Пасифик”, който ще гостува у нас и ще изнесе три концерта в София на 29 юни,  в Пловдив на 30 юни и във Варна на 2 юли. Максим Ешкенази е  музикален директор на състава от 2008г. Ето какво диригентът разказа в съботното „Сутрешно кафе“ с Радостина Узунова:
„Младежкият оркестър на Пасифик се състои от деца и младежи на възраст между 15 и 20 години. Заедно ще преставим няколко концерта в България с изключително интересна програма. Ще започнем със сюитата „Лебедово езеро“ на Чайковски. След това „Слава”, увертюра от Л.Бърнстейн, която е писана за Ростропович. Названието има двоен смисъл – Слава са наричали на галено Мстислав Ростропович и „Слава“, че той  става диригент на националния оркестър във Вашингтон. И накрая, естествено ще поздравим публиката и с две филмови произведения – темата от „Карибски пирати“ и маршът на Дарт Вейдър от „Междузездни войни“.  Ще изсвирим  и едно българско произведение -  „Ръченица“ из  сюита „Тракийски танци“ на Петко Стайнов. Запознах се със арх.Стефан Стайнов, синът на композитора,  който много ми съдейства за интерпретацията на „Тракийските танци“. Вече направихме един такъв концерт в Америка и много добре се прие от публиката. Американските младежи приемат много добре българската музика, много ентусиазирано. Между другото не се затрудняват и от неравноделните ритми. Ще усетите, че има и много български дух в тази „Ръченица“, нищо че се свири от американски деца. 
Турнето на оркестъра обхваща 3 концерта в България – София, Пловдив, Варна. Това е един вид културен обмен. Децата са много вдъхновени от пътуването, освен това четат книги за историята на България, за всички балкански войни. Професори от Станфорд ще изнесат лекция за България преди групата да замине. Ще има българско парти с традиционна храна и български готвачи. Опитваме се да смесим всичко, за да получат обща картина какво е България. Тук ще дойде група от 120 човека, от които 75 музиканта, а останалите са спонсори и техни близки, които обичат музиката.  Всички те ще видят България за първи път, ще се запознаят с родната ни култура отблизо. Турнето можеше да се случи във всяка една държава в Европа, но аз настоявах това да е именно България, за да им покажа моята родна страна. Исках те да свирят и български произведения. Ако се харесат на публиката може да изпълнят и бис –„ Хоро“ от Динику, в аранжимент на Панчо  Владигеров. Трудно е да се направи концерт от този мащаб и е много скъпо, и сложно като органзиация, но ние прегърнахме идеята и много се радвам, че имаме възможността да я реализираме.  Ще бъде невероятен концерт.“