Номинации на Кралското филхармонично дружество-2015

Номинации на Кралското филхармонично дружество-2015

Наградите се връчват на 5 май

Вече станаха известни имената на номинираните за ежегодните музикални награди на Кралското филхармонично дружество за 2015г. Категориите, в които се състезават кандидатите, са 13 на брой, като сред тях са тези за инструменталист и креативна комуникация.

Тази година диригентите, които ще претендират за престижните отличия, са Андрис Нелсонс, Джон Елиът Гардинър и Василий Петренко. Призът е подкрепен от BBC Music Magazine. В категорията за Ансамбъл се включват Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, квартет Ардити и Лондонски съвременен оркестър. Ардити квартет са номинирани и в категорията за Камерна музика и Концертни и фестивални цикли заедно с Oxford Lieder Festival.

В раздела за Млад артист са включени трима различни кандидати: диригентът Андрес Ороско-Естрада, който бе избран за главен-гост диригент на Лондонската филхармония за следващия сезон, JACK Quartet и сопраното Мери Бивън. За своя артистичен принос в областта на Оперния и музикален театър се състезава Английската национална опера, която попадна в световния информационен обмен заради своите финансови трудонсти, на които е изложена. Конкуренцията в категорията идва от Кралската опера за продукциите си „Жената без сянка”, оп.65 от Рихард Щраус и операта на Джон Метклаф Дилан –Томас „Под млечното дърво”. Ковънт Гардън има номинация за „Креативна комуникация” за проекта си ”Opera Machine”.

Тенорът Марк Падмор е номиниран за втора поредна година в категорията за Певец в знак на признание за участията му в ”Birtwistle at Wigmore Hall” и „Матеус Пасион” от Й.С.Бах на BBC Proms. В последното произведение взема участие и баритона Кристиян Герхахер, който ще влеза в битка с тенора за наградата. Третият претендент е шведското сопрано Нина Стеме, която се превъплъти в ролята на Изолда на сцената на Ковънт Гардън и в тази на Саломе по време на BBC Proms. Кралското филхармонично дружество номинира и 6 нови творби в раздела за композиция, където откриваме имената на Ханс Абрахамсен, Саймън Холт, Джулиън Андерсън, Джон Каскън, Греъм Фиткин и Лиза Лим.

Победителите ще бъдат обявени на 5 май, а имената им ще бъдат публикувани през юни на страниците на престижното издание BBC Music Magazine. Британското Radio 3 ще излъчи церемонията във вечерните часове на 11 май 2015г.