„Посещавайте колкото се може повече концерти”

„Посещавайте колкото се може повече концерти”

Academy of St Martin in the Fields в България

„Посещавайте колкото се може повече концерти и продължавайте чрез любовта си към музиката да я поддържате жива!”. Това послание на концертмайстора на Academy of St Martin in the Fields Тамаш Андраш ще остане дълго време в съзнанието на почитателите на класическия звук в София, които последваха неговия призив. Снощи ценителите на класиката се събраха в зала „България”, за да получат великолепен музикален подарък от елитния британски камерен ансамбъл, изпълнен с блясък, стил и съвършенство. Може би това са трите най-точни определения за интерпретацията на творбите на Дворжак, Елгар, Моцарт и Бритън, които поднесоха именитите музиканти. Българската публика ги възнагради с възторжените си аплодисменти и с очакването, че отново ще ги види и чуе в столицата. Днес, 7 април, Academy of St Martin in the Fields се отправя към Варна, за да продължи участието си в Европейския музикален фестивал.

Часове преди музикалното събитие в София гостуващият концертмайстор, унгарският цигулар, Тамаш Андраш и младата канадска цигуларка Кейти Стилман – водач на вторите цигулки се срещнаха с българските медии и разкриха любопитни подробности зад кулисите на Academy of St Martin in the Fields. Основателят на състава сър Невил Маринър „обича да включва своята история и опит в репетиционния процес”, подчерта Стилман. „Той има конкретни, специфични изисквания от гледна точка на версиите, които свирим на различните произведения, както и на звука и на оркестровите цветове. От своя страна, Джошуа Бел внася един различен дух и енргия в състава. Той подхожда със същото посвещение и изисква много от оркестъра, независимо дали се свири Бетовенова симфония или той е солист на концерт, например, на Брамс”, споделя тя. Концертмайсторът на оркестъра Тамаш Андраш отбеляза, че „всеки един голям артист носи своя уникален почерк в творческия процес, налага своя уникален стил. Всяко едно концертно преживяване, какъвто и солист и диригент да застане на пулта пред оркестъра, то е различно само по себе си. Щеше да бъде много скучно, ако Academy of St Martin in the Fields звучеше по един и същи начин с всеки следващ диригент или солист.”

Двамата музиканти изразиха силното си безпокойство във връзка със съдбата на оркестрите в и извън Великобритания. „Тъжно е, че в настоящия икономически климат се налага оркестри да бъдат закривани”, каза Кейти Стилман. „Във Великобритания правителството не подкрепя достатъчно изкуството и класическата музика, защото не счита, че тя е достатъчно важна за нашето ежедневие. Смятам, че е от огромно значение децата да слушат класика от най-рана възраст, защото тя е от жизненоважно значение за човечеството като цяло - за нашата духовност, за нашето културно богатство и преживяване като хора. Виждам доста застаряваща публика на много места по света и ако не се промени кардинално тази политика особено във Великобритания, нещата няма да вървят”, счита Андраш. Той посочи, че оркестърът не получава държавна субсидия, а разчита на частно спонсориране благодарение на контактите, създадени по целия свят, и с относително постоянен състав, който гарантира качеството на изпълненията. „Ние сме пътуващ оркестър, изнасяме главно турнета. Не ходим на едно и също място на работа всеки ден, а по скоро се събираме в зависимост от проектите, които имаме, и обикаляме заедно целия свят и след това се прибираме заедно във Великобритания”, допълва Стилман.

Цигуларите от един от най-забележителните и реномирани ансамбли в света на класическата музика разкриха, че се полагат сериозни усилия за привличане на младите хора в концертните зали- с представяне на класическия репертоар, с въвличане на младите, например като създават собствени творби или чрез разширяване на познанията относно музикалните инструменти.

След гостуването си в България Academy of St Martin in the Fields заминава на двуседмично турне в Южна Америка заедно с артистичния директор на състава Джошуа Бел. То ще се проведе през юни 2015г. и след това Академията ще се завърне в Европа.

Повече за оркестъра и цигуларите можете да прочетете ТУК