ПРОЧУТ БРИТАНСКИ ОРКЕСТЪР ПРИСТИГА В СОФИЯ  ЗА КОНЦЕРТ НА 6 АПРИЛ

ПРОЧУТ БРИТАНСКИ ОРКЕСТЪР ПРИСТИГА В СОФИЯ ЗА КОНЦЕРТ НА 6 АПРИЛ

ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS ще гостува на 6 април от 19:30 ч. в столичната зала „България“

В неделя, 5 април в София пристига легендарният британски ансамбъл ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS за концерта си в “Европейски музикален фестивал“ 2015. Събитието е на 6 април от 19:30 ч. в столичната зала „България“. Оркестърът ще бъде в състав от 14 музиканти с концертмайстор Тамаш Андраш. „Европейски музикален фестивал“ се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“, като част от Календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата на Р. България за 2015 г. Официална банка на фестивала е УниКредит Булбанк.

Сред пристигащите музиканти от ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS са инструменталисти от основния състав на оркестъра - Кейт Стилман, водач на групата на втори цигулки, контрабасистката Линда Хоутън, която свири в оркестъра от над 25 години, Стивън Ортън, водач на виолончелите, както и гостуващият концертмайстор Тамаш Андраш. Той е лауреат на международния цигулков конкурс „Карл Нилсен“ в Дания и носител на трета награда на конкурса „Йозеф Сигети“. Изнасял е рецитали и камерни концерти в цяла Европа и Япония, и е свирил на редица престижни музикални фестивали и сцени, сред които зала „Уигмор хол“ в Лондон, фестивала в Единбург, зала „Корто“ в Париж, фестивала „Равиния“ в САЩ и Jerusalem Music Centre в Израел.

За гостуването си в София ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS са поставили строги изисквания към организаторите единствено за пренасянето на музикалните инструменти, които да се транспортират с особено внимание и със специално наета кола между София и Варна, където е вторият концерт на оркестъра в България. След изявата си пред софийската публика, британските музиканти ще разпускат в столичен ресторант, където ще опитат български гозби.

Програмата на концерта на 6 април е стилна и разнообразна и ще даде възможност на слушателите да оценят брилянтния и динамичен оркестров звук, който вече над 55 години е отличителна черта на Академията. В първата част на вечерта ще прозвучи Серенада за струнни от Антонин Дворжак, а веднага след това и още една Серенада – от английския композитор Едуард Елгар. Втората част на концерта ще започне с класическото Дивертименто в ре мажор, една от най-популярните творби на Волфганг Амадеус Моцарт. В края на програмата е поставена емблематичната за английската музика от 20-ти век Simple Symphony от Бенджамин Бритън.

Музикантите от ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS не разрешават концертът да бъде записван за радио или телевизия, затова единственият шанс за почитателите на първокласния оркестър е да присъстват в залата. Билетите са почти изчерпани. Ограничено количество може да се намери само на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.

ПОВЕЧЕ ЗА ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS:

Всичко започва през 1958 г., когато цигуларят Невил Маринър (по-късно удостоен с Ордена на британската империя и титлата „сър“) кани дузина свои колеги да направят ансамбъл, който да се фокусира върху свиренето на барокова музика. Взимайки присърце тази идея, групата решава да работи без диригент, каквато е практиката при много камерни оркестри от бароковата епоха. В тази атмосфера на съпричастност и ентусиазъм, ансамбълът си поставя за задача да създаде блестящ и енергичен звук с високо качество, който се превръща в негова отличителна черта. Групата представя своя първи концерт на една „фатална“ дата – петък, 13 ноември 1959 г., в лондонската църква St Martin in the Fields, от където ансамбълът получава и своето име. Оркестърът бързо става много популярен. При липсата на постоянна концертна зала Академията прави много турнета и изнася кратки концертни серии в Royal Festival Hall и в църквата St Martin in the Fields . Ансамбълът разширява и репертоара си, като към бароковите пиеси се добавят класика, романтизъм и съвременна музика. Така Academy of St Martin in the Fields започва да променя големината и състава си според спецификата на конкретните проекти, като през 1975 г. към оркестъра е организирана и хорова формация. Всички изпълнители от Академията не са на щатна работа, а се наемат за конкретни ангажименти. През годините, освен Сър Невил Маринър, водачи на състава са били още Айона Браун и Кенет Силито.

Сравнително бързо Academy of St Martin in the Fields привличат вниманието на звукозаписните фирми – първото им влизане в студио е на 25 март 1961 г. за компанията L'Oiseau-Lyre. През 1971 г. ансамбълът започва да работи за Philips, което съществено допринася за утвърждаването му като водещ оркестър в световен мащаб. С огромното количество записи – над 500, това е един от най-записваните оркестри по света. Изчислено е, че средно по 30 минути изпълнения на Academy of St Martin in the Fields звучат всеки ден във всяка радиостанция за класическа музика в САЩ. В Европа тази цифра вероятно е дори по-голяма.

Оркестър Academy of St Martin in the Fields е записал знакови музикални партитури за филми като „Амадеус“, „Английският пациент“ и други. Музикантите от Академията участват и в изпълнението на химна на Шампионската лига на УЕФА, познат на милиони почитатели на футбола по света.

За своята дълга и славна музикална кариера Academy of St Martin in the Fields продължават да поддържат високия стандарт на виртуозно ансамблово изпълнение. През 2012 г. артистичен директор на Академията става световноизвестният американски цигулар Джошуа Бел, а последният запис на Бел и оркестъра с концертите за цигулка от Й. С. Бах бе включен в Топ 20 на Classic FM Magazine. Така, вече 57 години Academy of St Martin in the Fields със своя огромен репертоар и гъвкава структура, продължава да бъде един от най-забележителните и реномирани ансамбли в света на класическата музика.