Пламена Мангова - Рожденик на Класик ФМ

Пламена Мангова - Рожденик на Класик ФМ

На 5 юни известната българска пианистка навърши 31 години.

На 5 юни известната българска пианистка навърши 31 години. 30 годишният си юбилей тя празнува с приятели музиканти на сцената на фестивала Софийски музикални седмици 2010. На 25 юни, тази година, тя ще закрие същия фестивал с камерния ансамбъл “Софийски солисти“. Пламена Мангова прави изключително успешна солова кариера свирейки с такива оркестри като Английския камерен оркестър, Националния оркестър на Белгия, Синфония Варсовия и др. Името и стана известно в България през 2007 г., когато спечели престижния конкурс „Кралица Елизабет“ в Брюксел, но според нея това е само едно от ключовите събития в нейния живот. Всичко е започнало много по-рано.
Ето какво Пламена Мангова сподели пред микрофона на съботното „Сутрешно кафе“ с Радостина Узунова:

„В живота на всеки музикант има три или четири ключови фигури, без които той не може да се развива. Първата ключова фигура в моя живот беше майка ми. Моите родители не са музиканти, но всеки от тях с е занимавал с музика. Баща ми като тийнейджър е свирил на кларинет, а майка ми е пяла в хора на Плевенската опера „Христо Бръмбаров“. Майка ми не само ми вдъхна тази безумна любов към музиката, но и винаги ме подкрепяше, докато бях малка. Втората ключова фигура е проф. Марина Капацинская, при която учих тук в България. Тя е изключителен педагог, човек с невероятен кръгозор и с потресаващ психологически подход към младия музикант. Тя направи моста към третата ключова фигура – проф. Дмитри Башкиров, който като педагог изигра решаваща роля. Срещата ми с него беше, когато бях 15 годишна, в рамките на Международната лятна академия в Залцбургския „Моцартеум“, където проф. Башкиров дава майсторски класове от много години. Той ме чу и каза: „Да, много интересно дете, но нека да проследя развитието му“. Попаднах в класа му след участието ми в престижния конкурс за пианисти в Сантандер, Испания, където спечелих трета награда. Като член на журито проф. Башкиров имаше възможност за себе си да реши дали съм му интересна и дали иска да работи с мен. Той е един от тримата най-успешни клавирни педагози в света и опашките за влизане в неговия клас са огромни. Аз бях хипнотизирана от неговото преподаване. Конкурсът в Сантандер ми отвори нови врати, а като лауреат свирих на финала с Дрезденската филхармония и така започнаха Ключовите събития в моя живот. Много хора казват, че кариерата ми е започнала от момента, в който спечелих конкурса „Кралица Елизабет“ в Брюксел, но не. Всичко започна много по-рано.
Друго ключово събитие е наградата на Парижката критика за моя първи солов CD с творби на Дмитри Шостакович. За този запис през 2007 г. получих „Златен диапазон“. Колко пъти ми се е случвало да влизам в големите магазини за дискове и да гледам тези златни лепенки и да видя собственото си име наред с такива имена като Берлинската филхармония, Сър Саймън Ратъл, Чечилия Бартоли …Човек трябва вътрешно скромно да се отнася към тези неща и с благодарност към Бога, че те се случват. Ключовите събития просто променят стратегията.“

Повече за ключовите събития в живота на Пламена Мангова можете да чуете тук.