ИСПАНСКА ПИАНИСТКА ГОСТУВА В ЕВРОПЕЙСКИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

ИСПАНСКА ПИАНИСТКА ГОСТУВА В ЕВРОПЕЙСКИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

На 16 април Юдит Хауреги ще свири в камерна зала „България“ клавирни шедьоври от три столетия

Дни след Великденските празници „Европейски музикален фестивал“ ще продължи с камерен концерт на младата испанска пианистка Юдит Хауреги. На 16 април в камерна зала „България“ тя ще представи клавирен рецитал със стилна и разнообразна програма, която обхваща музика от три века. Концертът на Юдит Хауреги се осъществява с любезното съдействие на Посолството на Испания в България и Институт „Сервантес“.

„Европейски музикален фестивал“ се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“, като част от Календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата на Р. България за 2015 г. Официална банка на фестивала е УниКредит Булбанк.

Юдит Хауреги е сред най-интересните млади музиканти на Испания. Тя ще осъществи първото си гостуване у нас, след като е покорила най-големите концертни зали на Испания, Франция, Германия и Китай. Пианистката е родена през 1985 г. в Сан Себастиян в Баския регион. Нейният музикален талант се проявява рано и Юдит изнася първия си рецитал на 11-годишна възраст. Тя учи в Консерваторията в родния си град при Клаудио Мартинес-Мехнер, а по-късно продължава в Консерваторията „Рихард Щраус” към Висшето училище за музика и театър в Мюнхен, където неин преподавател е Вадим Суханов. Пианистката посещава майсторски класове при световно признати изпълнители като Филип Ентремо и Борис Берман.

Юдит Хауреги развива своята солидна професионална кариера с многобройни концерти в Auditorio Nacional de Madrid, Auditori de Barcelona, Palau de la Música de Valencia, Auditorio de Zaragoza. Свирила е като солистка с Националния оркестър на Испания, Оркестъра на община Мадрид, Камерния оркестър на Мюнхен, Das Neue Orchester – Кьолн, Оркестъра на Френското радио, Оркестър „Симон Боливар”- Венецуела и др.

Юдит Хауреги има издадени три албума. За първия от тях с творби на Роберт Шуман тя получава приза за Най-добър албум на Испанските награди за независима музика през 2011 г.

За рецитала си в София Юдит Хауреги е избрала да изпълни музика от двама испански автори – Исак Албенис („Испанска сюита“) и Фредерик Момпоу (Scènes d'enfants). В програмата присъстват още шедьоври на клавирната музика от 19-ти и началото на 20-и век от Шопен, Лист и Дебюси, както и класическото Анданте с вариации от Йозеф Хайдн. Билетите за концерта на Юдит Хауреги от програмата на "Европейски музикален фестивал" са на цени от 10 и 15 лв. и могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, и онлайн на ticketsbg.com.