Възпитаници на Квартет „Изаи” печелят в Уигмор хол

Възпитаници на Квартет „Изаи” печелят в Уигмор хол

Международният конкурс за струнни квартети

Завърши Международният конкурс за струнни квартети, организиран от прочутата концертна зала „Уигмор хол” в Лондон. Събитието е предназначено за състави, чиито членове са под 35-годишна възраст, но са получили международно признание заради представянето на камерна музика от различни композитори. За финалния етап от конкурса бяха избрани 10 квартета от Великобритания, САЩ, Германия, Швейцария и Испания. Първа награда получи френският струнен квартет „Ван Кьойк”, който спечели 10 000 Евро и предложения за концертни изяви. Освен това, музикантите получиха и още едно отличие- Награда Естерхази, която се връчва за най-добро изпълнение на квартет на Хайдн. Призът е в размер на 1000 евро. Втората награда бе поделена между Квартетите Пиати (Великобритания) и Верона (САЩ), а третото място бе отредено на дамския Квартет Айзури (САЩ).

Конкурсът се проведе от 24 до 29 март 2015г, като е учреден през 1997г. и се провежда на всеки три годзини. Всеки квартет преминава през неговите 3 кръга, по време на които музикантите трябва да демонстрират не само професионалните си качества, но и богатството на своя репертоар. Тази година сред произведенията, които трябваше да бъдат представени пред журито, бяха от творби на Хайдн до съвременна композиция на Марк –Антъни Търнидж, написана специално за музикалната надпревара. В журито участваха цигуларят, роден в Кипър, Левон Чилингирян - носител на Ордена на Британската империя и преподавател в Кралското музикално училище в Лондон, австрийският челист Валентин Ербен и директорът на „Уигмор хол” Джон Гилхоли.

Струнният квартет „Ван Кьойк” е създаден през 2011г. в Парижката консерватория. Четиримата музиканти в състава са били обучавани от Квартет „Изаи”. Никола ван Кьойк, Силван Фавр-Буле, Грегор Векиони и Франсоа Робен са носители на стипендия от Академията за изящни изкуства във Франция, а през септември 2013г. спечелиха първа награда от Международния конкурс за струнни квартети в Трондхайм, Норвегия. Младите таланти ще покорят испанската публика в края на април 2015г. с произведения от Хайдн и Яначек във Висшето музикално училище „Кралица София” в Мадрид, както и с рецитал в Толедо.