Хумор и музика на Фестивала Люцерн

Хумор и музика на Фестивала Люцерн

През лятото на 2015г.

Не на шега хуморът ще бъде водещата тема на предстоящия Летен Фестивал в Люцерн, Швейцария. Той ще се проведе от 14 август до 13 септември 2015г. Намерението на организаторите е да покажат как композиторите са използвали в своите произведения както резки промени в характера, така и подтекста, пародиите, сатирата и дори гротеската. Какъв по-добър пример от „Фалстаф” на Верди! Спектакълът ще бъде представен в концертна версия от Джонатан Нот на пулта на Бамбергския симфоничен оркестър с участието на Хора на Операта в Цюрих, а в състава са включени певците Амброджио Маестри, Фабио Капитанучи, Паоло Фанале, Ева Мей и Каролина Улрих.

Тази година двама диригенти ще се качат на пулта на Струнния фестивален оркестър Люцерн. Андрис Нелсонс ще дирижира по-голямата част от спектаклите, а пианистът Алфред Брендел ще открие събитието с концерт под надслов „Хуморът, чувството и неговата липса”, дирижиран от Бернард Хайтинк. Съчетанието в концертите е от симфонии на Хайдн, които ще подчертаят забавния си характер и симфониите от Малер, задължителни за репертоара на оркестъра. От своя страна, Нелсонс ще предложи две програми с Бостънския симфоничен оркестър: в първата, Симфония № 90 в до мажор от Хайдн и едно от най-крупните произведения на Рихард Щраус „Животът на героя”, а във втората допълва с „Дон Кихот” на Щраус и Десетата симфония на Шостакович.

Фестивалната академия в Люцерн ще разчита на Пиер Булез, Пабло Херас-Касадо и Матиас Пинчер. Същевременно Булез навършва 90 години, които ще бъдат тържествено отбелязани от фестивала на 23 август – ден, посветен на тази изтъкната музикална личност. Предвиждат се 8 световни премиери на Хайнц Холигер, Дьорд Куртаг, Волфганг Рим и Матиас Пинчер. Акцент във Фестивала са 32 симфонични концерта в престижния Културен и конгресен център на Люцерн /KKL/. Освен изброените оркестри, в тях ще участват с две изяви Западно-източния оркестър „Диван” с две изяви под палката на Даниел Баренбойм, Европейски камерен орекстър с Бернард Хайтинк, Концертгебау Амстердам с диригент Даниел Хардинг, Берлинската филхармония със сър Саймън Ратъл, Филхармоничния оркестър на Санкт Петербург, дирижиран от Юри Темирканов, Щатскапеле Дрезден с Кристиян Тилеман, Симфоничния оркестър на Сан Франциско c Майкъл Тилсън Томас и Виенската филхармония с диригентите Семьон Бичков и сър Саймън Ратъл. Само по един концерт ще изнесат Камерния оркестър на Базел под палката на Тревър Пинок, Младежки оркестър Густав Малер с Херберт Бломщед , Камерен оркестър Малер с Даниеле Гати, Израелски филхармоничен оркестър с диригент Зубин Мета и др. Звездата сред солистите-артисти ще бъде цигуларката Изабеле Фауст, която ще участва в 6 концерта с разнообразни творби.

Фестивалът включва улични спектакли, кинематографски прожекции, изложби, дискусии, форуми и конференции, а също и сутрешни концерти за 7 дебютанти и нощни камерни концерти в KKL. В своето трето издание Фестивалът предвижда и безплатни концерти, които ще започнат 40 минути преди същинските музикални вечери.