Оперни артисти загинаха в полет на А320

Оперни артисти загинаха в полет на А320

Жертви от самолетната катастрофа

150 са жертвите от катастрофата на самолета А320 във френските Алпи, като сред тях са и двама артисти от световните оперни сцени. За полет 4U9525 между Барселона и Дюселдорф, извършван от нискотарифната авиокомпания Germanwings, са се качили роденият в Казахстан бас-баритон Олег Брижак и немския контраалт Мария Раднер. Оперните изпълнители са взели участие съответно в ролите на Алберих и Ерда от спектакъла „Зигфрид” на Рихард Вагнер, поставен на сцената на театър „Лисеу” в Барселона в събота вечерта. След това участие Брижак и Раднер е трябвало да се включат в постановки в Германия и са били поканени за изяви в Буенос Айрес, Аржентина.

От театър „Лисеу” разпространиха съобщение, в което се изразяват съболезнования към близките на загиналите оперни певци, а флаговете на фасадата на сградата са спуснати наполовина в знак на траур. В 12 часа местно време персоналът на оперния театър се събира на входа на каталунския храм на белкантото, за да изрази скръбта си с двуминутно мълчание. Същевременно ръководството на Операта в Дюселдорф, в чиито продукции се изявява Олег Брижак, информира, че „е шокирано и дълбоко завладяно от тъга”. 54-годишният баритон работи в немския оперен театър от сезон 1996/1997 и изиграва някои от знаковите персонажи за своята кариера, които му отварят път и към световните сцени. Директорът Кристоф Мейер подчертава, че „с Олег Брижак изгубихме не само един голям певец, но и една голяма личност. Наистина сме съкрушени”. Оперният певец с украински произход, но с немско-казахстанско гражданство, е играл на сцените на Операта в Карлсруе, Виенската щатсопер, Чикагската опера, Ковънт Гардън и др.

Загубата на контраалта Мария Раднер е изключителна не само заради таланта й, но и заради нейните специфични гласови данни. В студентските си години тя се появява за първи път на сцена под палката на Зубин Мета. Работила е с диригенти като Лорин Маазел, Антонио Папано, сър Саймън Ратъл и др. Дебютът й в Метрополитън опера, Ню Йорк, е през януари 2012г., когато участва в осем представления на „Залезът на боговете” от Рихард Вагнер, като вследствие на това певицата получава покани за спектакли за следващите три години от Чикаго, Лондон, Виена, Лос Анджелис, Токио и др. 34-годишната оперна прима е била придружена на борда на злополучния самолет заедно със съпруга си и тяхното малко дете. Продължават дейностите по разкриване на причините за трагичния инцидент.