Как ще гласува Берлинската филхармония?

Как ще гласува Берлинската филхармония?

На 11 май 2015г.

Музикалният свят очаква с нетърпение 11 май 2015г. На таза дата 124-мата музиканти от Берлинската филхармония ще изберат чрез тайно гласуване своя следващ артистичен директор. Той ще заеме поста на 60-годишният сър Саймън Ратъл, който удължи договора си до средата на 2018г. Резултатите от вота ще бъдат ясни същия следобед.

Макар и теоретично всеки диригент от всяка точка на света да може да бъде избран за незаетата длъжност, на практика членовете на музикалния състав ще селектират около 30 души, които са заставали на пулта на престижния оркестър. В такъв случай, реалните претенденти се свеждат до следните имена, сред които откриваме 34-годишният венецуелец Густаво Дудамел, 36-годишният латвиец Андрис Нелсонс, 40-годишният канадец Яник Незет-Сегуин, 55-годишният немец Кристиян Тилеман, 72-годишният латвиец (с крехко здраве) Марис Янсонс и 72-годишният израело-аржентински маестро Даниел Баренбойм. Оркестрантите пазят ревностно в тайна списъка с 10-те любимци, но се смята, че поне трима от изброените ще влязат в него.

Процедурата по гласуването е често срещана при всяка демократична институция, но е „трябва да е уникална в света, когато се избира нов диригент”, пояснява контрабасистът Петер Ригелбауер. В качеството си на говорител на управителния съвет на Берлинската филхармония той отбеляза, че право на глас ще имат постоянните членове на оркестъра, подипсали договор с неопределена продължителност. Музикантите ще се съберат в 10ч. сутринта, местно време, на 11 май 2015г. и ще отбележат с кръстче името на предпочитания кандидат. Бюлетината ще бъде пусната в специална запечатана урна. Претендентът, събрал най-много гласове, ще бъде обявен публично и ще бъде избран официално на поста, овакантен от сър Саймън Ратъл. Ако кандидатът обаче не даде своето съгласие, което е малко вероятно, водачите на групи в оркестъра ще очертаят следващите стъпки за действие.

„Вотът е задължителен, така че не може да има никаква политическа намеса в решението на музикантите. Ние знаем, че винаги е възможно да има лостове за влияние или предварителен заговор”, подчертава Ригелбауер. По думите му никакво влияние не може да бъде оказано, тъй като преговорите за сключване на договора с новоизбрания артистичен директор (главен диригент) започват непосредствено след обявяването на резултата от гласуването.