Фандъкова: „ЕМФ е едно от най-знаковите събития в града”

Фандъкова: „ЕМФ е едно от най-знаковите събития в града”

Откриването е днес в зала „България”

„Европейският музикален фестивал /ЕМФ/ е едно от най-знаковите събития в града и това е безспорен факт”, заяви кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова в студиото на Класик ФМ радио. „От 2008г. до сега финансовата подкрепа за фестивала е нараснала почти 3 пъти, което говори само по себе си като се има предвид, че се прави непрекъснат мониторинг на събитията”, допълни градоначалникът и подчерта, че събитието „е наистина търсено и чакано от софийската публика”. Тържественото откриване на Европейския музикален фестивал е тази вечер, 25 март, в зала „България” с участието на камерен ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на Георги Патриков. Солист на концерта ще бъде виртуозният цигулар Марио Хосен, който ще изпълни „Годишните времена на Буенос Айрес” от А. Пиацола. В програмата ще прозвучат „Гръцки танци” от Н.Скалкотас и „Дивертименто” от Б. Барток. Петнадесетото издание на ЕМФ продължава до 10 юни, като част от Календара на културните събития на Столичната община за 2015 г. „Надявам се, че и тази година почитателите на класическата музика ще намерят своя концерт, своя изпълнител”, каза още Фандъкова. Тя отличи ролята и приноса на събитието към развитието на младите надежди на класическата музика. „ За мен е много важно, че това събитие дава възможност на младите таланти на България да получат своята изява, като на 29 април възпитаниците на НМУ, лауреати на международни конкурси, ще изнесат концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио”, добави столичният кмет.

В предаването „Сутрешно кафе” Йорданка Фандъкова подчерта, че подкрепата за фестивали и културни прояви в последните години нараства, въпреки условията на най-тежката финансова и икономическа криза. Пред водещия Георги Митов-Геми тя очерта инструментите за това: „столичната програма „Култура”, която и до днес остава най-големият фонд за подкрепа на културни събития в цялата страна, не само в града, и Културният календар с утвърдените културни събития, част от които е и Европейския музикален фестивал. От 2008г. до сега са подкрепени над 150 фестивали, като инвестицията е над 6 млн.лв. Тази политика продължава. И тази година над 3,5 млн лв. са инвестициите на Столична община в директни културни събития в тези два инструмента. Като отговор на потребностите на хората от висока култура, и като привличане на публики, тази инвестиция се връща, вкл. и финансово, като развитие на икономиката в града”, поясни Фандъкова.

Във връзка с широко коментираната тема в ефира Класик ФМ радио за построяването на нова акустична концертна зала, която бе дискутирана и по време на ЕМФ -2014, столичният кмет отбеляза, че темата предстои да бъде разгледана. „За мен по-скоро трябва да се подложи на обсъждане мястото, начина, по който (б.ред . залата) да бъде изградена, а средствата винаги се намират, когато има готов проект”. Фандъкова посочи, че „ София е в челната десетка на европейските столици по принос на културните и творчески индустрии в икономиката на града. Инвестициите, които правим, програмите, които развиваме, допринесоха за това”.

Чуйте какво още сподели кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова за инфраструктурата до културните средища, за популяризирането на програмите на културните институти и за ролята на откритите сцени в и извън града. Интервюто ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.