В Германия правят балет срещу тероризма

В Германия правят балет срещу тероризма

През 2016г.

Балетен спектакъл срещу джихадисткия тероризъм и мъчения ще бъде представен на 14 февруари 2016г. в Берлин. Постановката е озаглавена ”Herrumbre”, а неин автор е хореографът Начо Дуато – генерален директор на Щатскапеле Берлин. По думите му, това е „едно много трудно произведение. Това ми позволява да представя темите, които вълнуват обществото, а не да се ограничавам в определени приказни сюжети”. Балетът е вдъхновен от атентатите на 11 март 2004г. в Мадрид, както и от практиките в американския затвор в Гуантанамо. „Постановката засяга въпросите за изтезанията, жестокостта, нечовешките действия”, пояснява Дуато.

Той обяви намеренията на трупата на Щатскапеле Берлин за следващия сезон 2015-2016г. Нови естетически преживявания са подготвени във вечерта на 22 октомври 2015г. Тогава ще бъдат показани три спектакъла със съвременната хореография на Начо Дуато, Иржи Килиян и Охад Нахарин. Предстои и премиера на ”Jewels” от Джордж Баланчин. Спектакълът съдържа една от най-взискателните от техническа гледна точка хореографии, като показва различните измерение, неокласическия език, но и естествената елегантност в абстракцията на танца. Програмата предвижда 106 спектакъла в трите оперни театъра на Берлин: Дойче опер, Щатсопер в Театър Шилер и Комише опер. През март 2016г. Щатсбалет Берлин ще представи балета „Спящата красавица” по музиката на Чайковски в Хонк Конг, като продукцията ще бъде показана и в Кралския театър в Мадрид през септември 2015г. Същевременно престижния балетен състав ще бъде домакин на Норвежкия национален балет, които на 7 и 8 април 2016г. ще гостува в немската столица със спектакли по мотиви от произведения на Хенрик Ибсен.

Начо Дуато очаква диалог с балерините и балетистите, зрителите и критиците. Пред немските медии той отбеляза, че трупата работи върху създаването на собствени декори със сценограф от изключително висок ранг. Берлинският държавен балет е най-голямата танцова трупа в Германия, в която има около 100 балерини и балетисти, и се нарежда на второ място след балета на Парижката национална опера.